Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kortárs magyar darabok a Katona József Színház idei évadában

2017-08-25 18:40:27

 

Kortárs magyar darabok adják a 2017/18-as évad gerincét a Katona József Színházban. Tizenegy bemutatót tartanak a most kezdődő szezonban, Pintér Béla is visszatér, ezúttal a társulatának tagjaival együtt.

 

    Szeptember 29-én Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című darabját Heidelbergben mutatják be, Bodó Viktor rendezésében. A Theater und Orchester Heidelberg és a Katona együttműködésével megvalósuló előadásban a budapesti társulat három művésze, Dankó István, Mészáros Blanka és Mészáros Béla vesz részt. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, 2018. áprilisában a Katona nézői is láthatják - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Az évad első, budapesti bemutatóját október 6-án tartják a Kamrában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. Lucy Kirkwood kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezi. A darab, amelyet elsőként a Royal Court mutatott be 2012-ben, a bulvársajtó működéséről szól. A szellemes és időszerű darabban Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka és Takátsy Péter játszik.
    Október 7-én tartják Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjét Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. A lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit is megmutató komédia főbb szerepeiben Fullajtár Andreát, Fekete Ernőt, Jordán Adélt, Rajkai Zoltánt és Szirtes Ágit láthatja a közönség.
    A bajnok című nagysikerű előadás után Pintér Béla ismét rendez a Katona József Színházban. A két társulat együttműködésével az Ascher Tamás Háromszéken című, Máté Gábor életéről szóló darabot mutatják be a nagyszínpadon december 17-én. Pintér Béla darabjában Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István és az író-rendező is játszik.
    A naptári év végén, december 19-én szintén egy kortárs magyar művet mutatnak be: Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabját Gothár Péter rendezi a Kamrában. Az előadásban Kocsis Gergely, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Rezes Judit és Pálmai Anna szerepel.
    Januárban két bemutatót terveznek a Sufniban. Gogol Holt lelkek című művét, Szakonyi Károly adaptációjában Dankó István rendezi, Mészáros Blanka, Elek Ferenc, Lestyán Attila és Vizi Dávid szereplésével. Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből Takátsy Péter készít monodrámát.
    Spiró György Széljegy című komédiáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A darab bemutatója március elején lesz a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művét Kovács D. Dániel rendezi a nagyszínpadon. A regényt Mikó Csaba alkalmazza színpadra, a bemutatót március 10-én tartják.
    Május 4-én az Ürgék - férfitörténetek a zenés Közép-Kelet Európából című darab premierjét tartják Pelsőczy Réka rendezésében a Kamrában. A 2017/18-as évad utolsó bemutatóját, az Ithakát május 19-én láthatják a nézők a nagyszínpadon. Székely Kriszta rendezésének szövegkönyvét, Homérosz Odüsszeia című drámájának alapján Szabó-Székely Ármin, Závada Péter és Székely Kriszta írja.
    A Katona József Színház társulatához Dér Zsolt és Rujder Vivien csatlakozik, mindketten idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE).
    Nyolcadik évadát kezdi meg a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó. A menekültválságról, bevándorlásról szóló Katona Klubos előadást, a Kivonulást középiskolákban játsszák tovább, emellett egy színházi nevelési előadás is készül és folytatják Eltáv programjukat. Idén Szúcs-bányatelep mellett Tarnaleleszen és Egercsehiben is elkezdték a munkát, hogy a fővárosiak és a szegregátumokban élő romák közösen élhessék át a színház társadalomformáló erejét.
    A pénteki évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. A legjobb rendezésért Székely Kriszta (Nóra - karácsony Helmeréknél, A kaukázusi krétakör), legjobb női főszereplőként Pálos Hanna (Lélegezz), legjobb férfi főszereplőként Fekete Ernő (Hóhérok, Nóra - karácsony Helmeréknél) vehette át a díjat. A legjobb női mellékszereplő díját Szirtes Ági (A kaukázusi krétakör, A tökéletes boldogság világa), a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Kocsis Gergely (A kaukázusi krétakör, Nóra - karácsony Helmeréknél) nyerte el. A különdíj megosztva kapta Zsámbéki Gábor (Borisz Godunov) és Hegymegi Máté (Bádogdob).