Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét

2017-08-25 14:24:00

Kábítószer-kereskedőkkel való vitatott együttműködése miatt eljárás indult a francia kábítószerellenes ügynökség (Octris) volt vezetője, Francois Thierry ellen - közölték pénteken igazságügyi források.

    A volt vezetőt csütörtökön hallgatták ki azok a vizsgálóbírók, akik egy 2015 októberében Párizsban lefoglalt rekordmennyiségű, több mint hét tonnás kannabisz-szállítmány ügyében nyomoznak. Az Octris korábbi vezetőjét az este folyamán kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnszövetkezetben való bűnrészességgel gyanúsították meg.
    A rendőri felügyelet alá került, de szabadon védekező Francois Thierryt azzal vádolják, hogy a drogszállítmányt úgy hagyta belépni Franciaországba, hogy arról nem tájékoztatta megfelelően a hivatali felettesét. Az Ocrtis volt vezetője egyik legfőbb informátorával, Sofiane Hamblival működött együtt az ügyben, akit az ügynökség kábítószer-kereskedőként tart nyilván, s emiatt már többször is börtönbüntetésre ítélték.
    Amikor a hét tonna kannabiszt szállító kamionokat Párizs egyik elegáns negyedében, a XVI. kerületben lefoglalta a francia vámügyőrség, Francois Hollande akkori államfő személyesen gratulált a rekordfogáshoz. A párizsi ügyészség először az Octrist bízta meg a nyomozással, de az ügyet nem sokkal később elvették Francois Thierrytől, amikor kiderült hogy a Marokkóból érkezett szállítmány egy, az ügynökség által megtervezett titkos akció részeként érkezett Franciaországba. Az akció keretében, amelynek célja egy kábítószer-hálózat Sofiane Hambli segítségével történő felgöngyölítése volt, a hivatal több mint negyven tonna kannabiszt jutatott be az országba.
    A nyomozók azzal vádolják Francois Thierryt, hogy nem tájékoztatta megfelelően feletteseit a tikos akcióról, sem arról, hogy abban milyen szerepet szánt az informátornak. 
    A volt rendőri vezető vitatja a vádakat, ügyvédje, Francis Szpiner "igazságtalannak, álszentnek és botrányosnak" nevezte a jelenleg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén dolgozó Francois Thierry meggyanúsítását.
    Az ügyben, amely egyébként a rendőrség és a vámügyőrség közötti rivalizálásra is ráirányította a figyelmet, eddig 13 embert gyanúsítottak meg.