Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európai Filmakadémia Kirill Szerebrennyikov orosz rendező szabadon bocsátását követeli

2017-08-24 14:25:00

A hűtlen kezelés gyanúja miatt házi őrizetbe került Kirill Szerebrennyikov orosz rendező azonnali szabadon bocsátását követeli az Európai Filmakadémia.

    A filmes testület igazgatótanácsa szerdán a honlapján megjelent közleményben adott hangot aggodalmának az orosz színházi sztárrendező őrizetbe vétele miatt, és szólította fel a hatóságokat, hogy nyomban engedjék szabadon.
    A filmeket is rendező Szerebrennyikovnak már két alkotása is szerepelt az Európai Filmakadémia filmdíjára esélyes munkák között. 2013-ban az Árulás, tavaly pedig A diák című filmjével került fel a listára. A diák zenéjét komponáló Ilja Demucki 2016-ban ez év európai zeneszerzője díjat vehette át a filmért.
    A filmjeivel rangos nemzetközi filmfesztiválokon, Cannes-ban, Locarnóban és Velencében is szereplő Szerebrennyikovot éppen legújabb munkája forgatása közben, kedden Szentpéterváron vették őrizetbe. Az orosz hatóságok hűtlen kezeléssel, egy színházi produkcióhoz nyújtott 68 millió rubeles támogatás elsikkasztásával vádolják a művészt. Szerebrennyikov egy moszkbvai bíróság döntése alapján szerdán október 19-ig házi őrizetbe került, így továbbra sem tud dolgozni sem a moszkvai Gogol Színházban, sem a filmjén.
    Az EFA közleménye hangsúlyozta: Szerebrennyikov letartóztatásának "minden valószínűség szerint politikai okai vannak", ezért az igazgatótanács arra szólította fel a hatóságokat, hogy késlekedés és feltétel nélkül azonnal bocsássák szabadon, és tegyék lehetővé számára a szabad mozgást és művészi önkifejezést.