Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: javult a BME és a Károly Róbert Főiskola működésének szabályozottsága

2017-08-24 13:37:00

Javult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Károly Róbert Főiskola működésének szabályozottsága - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták, elvégezték a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola - mint az Eszterházy Károly Egyetem jogelődei -, valamint a BME utóellenőrzését.
    A Károly Róbert Főiskola és a Műegyetem végrehajtotta az intézkedési tervében vállalt feladatok többségét, így javult a működésük szabályozottsága.
    Az Eszterházy Károly Főiskola ugyanakkor hét feladatból kettőt határidőn túl, kettőt részben, hármat pedig teljesített, így az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennállt az ellenőrzött időszakban.
    Felidézték, hogy 2014-ben és 2015-ben elvégezték mind a huszonnyolc állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Azt írták, hogy súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel, és javaslataikkal hozzájárultak az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények gazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez, valamint a gazdálkodás irányításának átalakításához.
    Az utóellenőrzések során az ellenőrzési megállapítások alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékelik - közölték.
    A Károly Róbert Főiskola 2009 és 2012 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentést 2014 augusztusában hozta nyilvánosságra az ÁSZ. Az intézmény tavaly július 1-jétől, az akkor megalapított, egri székhelyű Eszterházy Károly Egyetem részeként működik. Az utóellenőrzés a 2014. augusztus és 2016. július 1. közötti időszakra terjedt ki.
    A számvevőszék megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott húsz feladatból kilencet határidőben, ötöt határidőn túl, ötöt részben hajtottak végre, míg egy feladat teljesítése okafogyottá vált, így a korábban azonosított hiányosságok nagy részét kijavították. Lényegesen javult a működés szabályozottsága és a belső kontrollrendszer szabályszerű működtetése, a részben végrehajtott feladatok ugyanakkor további kockázatokat hordozhatnak a jogutód Eszterházy Károly Egyetem gazdálkodásában - hangsúlyozták, hozzátéve: figyelemfelhívó levéllel fordultak az egyetem kancellárjához.
    Az Eszterházy Károly Főiskola 2009 és 2012 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentést szintén 2014 augusztusában tették közzé. A felsőoktatási intézmény jogutódja tavaly július 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem.
    Az utóellenőrzés a 2014. augusztus és 2016. július 1. közötti időszakra terjedt ki, és megállapította, hogy az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része az Eszterházy Károly Egyetem létrehozásáig továbbra is fennállt, ami kockázatot hordoz a jogutód intézmény gazdálkodásában.
    Problémát okoztak például a határidőn túl aktualizált gazdálkodási szabályzatok. A könyvelési feladatok végrehajtására bevezetett új szoftver nem teremtette meg annak a lehetőségét, hogy be tudják tartani a kifizetések előtti kontrollokra vonatkozó szabályokat. Nem történt meg az intézkedési tervben vállalt 2014. és 2015. évi beszámoló elkészítésekor a követelésekkel kapcsolatos értékelés és a jogszabályoknak megfelelő nyilvántartás, szükség szerint értékvesztés elszámolása.
    A BME 2009 és 2012 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentést 2014 októberében hozták nyilvánosságra.
    Az intézkedési tervben meghatározott tizennégy feladatból a Műegyetem ötöt határidőben, hármat határidőn túl, kettőt részben, kettőt nem hajtott végre, két feladat pedig nem volt időszerű. A hiányosságok többségét orvosolták, ezzel javítva a felsőoktatási intézmény működésének szabályozottságát.
    A költségvetési szerv vezetője a belső ellenőrzési vezető véleménye nélkül döntött az intézkedési tervek jóváhagyásáról, ebből adódóan továbbra is fennáll a belső kontrollrendszer jogszabályoknak megfelelő működtetése terén feltárt hiányosságok egy része.
    Nem dolgozták át az önköltségszámításról szóló szabályzatot, ami kockázatot hordoz a BME által meghatározott térítési díjak és költségtérítések szabályszerű meghatározásában.
    Kiemelték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mint az egyetem fenntartója - határidőben végrehajtotta az intézkedési tervében vállalt két feladatát.
    Az ÁSZ a BME kancellárjához is figyelemfelhívó levéllel fordul - olvasható a közleményben.