Emma napja van. | 2024.04.19

Felfüggeszthetik az AfD társelnökének mentelmi jogát

2017-08-17 14:05:00

 

Felfüggeszthetik Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt társelnökének, szászországi parlamenti képviselőnek a mentelmi jogát, miután a tartományi (Landtag) mentelmi bizottság csütörtökön elfogadta az erre irányuló javaslatot. A politikust hamis esküvéssel vádolják, a nyomozás már több mint egy éve tart ellene.

 

    Ha a parlamenti képviselőknek nem lesz ellenvetésük, akkor a felfüggesztés egy hét múlva életbe lép, így vádat emelhetnek a képviselő ellen szándékos vagy gondatlan hamis esküvés gyanúja miatt.
    Petry maga is a mentelmi jog felfüggesztését kérte, hogy tisztázhassa magát a nyilvánosság előtt.
    Uwe Wurlitzer, az AfD főtitkára, a mentelmi bizottság tagja üdvözölte a döntést, és azt mondta, biztos benne, hogy a vizsgálat Petry ártatlanságát állapítja majd meg.
    Petry ellen azért indult nyomozás, mert egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a szászországi parlament választás tisztaságát vizsgáló bizottsága előtt 2015. novemberében. A bizottsághoz Armid Samtleben, az AfD korábbi képviselőjelöltje fordult, akit két hónappal a 2014-es Landtag-választások előtt húztak ki a párt listájáról. Állítása szerint azért vonták vissza a jelöltségét, mert nem volt hajlandó kölcsönt adni a pártnak.
    Frauke Petry eskü alatt azt vallotta a bizottságnak, hogy csak egy évvel a választások után tudta meg, pontosan kik hiteleztek pénzt az AfD-nek, nem minden kölcsönről szóló szerződést ő írt alá, és nem tudta, meddig kellett a hiteleket folyósítaniuk a párttagoknak.
    Carsten Hütter, a párt akkori pénztárosa azonban - szintén eskü alatt - megcáfolta Petry összes állítását. Vallomása szerint a politikus a hitelezés minden lépését követte, és az összes szerződést aláírta.
    Ha a gyanú beigazolódik az AfD társelnöke ellen, akkor előfordulhat az is, hogy újbóli választásokat kell kiírni Szászországban.
    A hitelezést egyébként más párttagok is megtagadták, ők mégis maradhattak a jelöltlistán.
    A 2013-ban alapított AfD az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és bajor testvérpártjától a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló párt, amely a szövetségi parlamentbe (Bundestag) még nem jutott be, de a 16 német tartomány 13 parlamentjében már képviselteti magát. A szeptemberi Bundestag-választások előtti közvélemény-kutatások szerint országos támogatottsága jelenleg 8 százalékos, így minden esélye megvan arra, hogy bekerüljön a szövetségi parlamentbe is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó