Auguszta napja van. | 2024.03.29

Várhatóan határozatképtelen lesz a rendkívüli ülés

2017-08-16 13:35:56

Hétfőn tartja ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését az Országgyűlés, amely a kormánypárti nyilatkozatok alapján a fideszes és KDNP-s képviselők távolmaradása miatt várhatóan nem lesz határozatképes.

    A parlament honlapján szerdán közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a napirend elfogadása után az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok, majd a kérdések követnének. Ezek után kezdenék tárgyalni a "lex CEU eltörléséről" szóló szocialista, valamint a kilakoltatási moratórium megújítását szorgalmazó LMP-s indítványt.
    A Ház azonban várhatóan határozatképtelen lesz: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt vasárnap a Kossuth rádióban jelezte, nem fognak elmenni a rendkívüli ülésre, mert semmi ok nincs arra, hogy nyáron összeüljön a parlament. Kérdésre szerdai sajtótájékoztatóján Budai Gyula fideszes képviselő is megerősítette a kormánypárti képviselők távolmaradását.
    A rendkívüli ülés összehívásához szükséges kezdeményezést az MSZP-sek mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők írták alá. Az MSZP "a lex CEU" néven elhíresült felsőoktatási törvény eltörlése érdekében tett javaslatot a parlament ülésének összehívására, ezt az LMP támogatta, és hozzátett még egy napirendet, amely a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célozza - ismertette korábban Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője.