Emma napja van. | 2024.04.19

Lavrov: a líbiai rendezés alapja az ENSZ és a párbeszéd

2017-08-14 19:01:00

Líbiában az összes közvetítési erőfeszítésnek az ENSZ-en és a líbiai felek párbeszédén kell alapulnia -  jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Halifa Haftár tábornokot, a Líbia keleti felét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát.

    Az orosz diplomácia vezetője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Líbiában még mindig nem sikerült felszámolni a szélsőséges fenyegetést, az azt célzó lépések ellenére sem. Hangsúlyozta, hogy Moszkva támogatja "a politikai rendezés folyamatainak aktivizálódását" és Líbia "államiságának teljes értékű helyreállítását".
    Kiemelte annak fontosságát, hogy a megoldásról maguk a líbiaiak állapodjanak meg. Méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Haftár  és Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke tett a 2015-ben a marokkói Szhirátban elért egyezmény végrehajtása érdekében és támogatásáról biztosította a további hasonló megállapodásokat.
    Lavrov elmondta, hogy az ENSZ-főtitkár frissen kinevezett líbiai különmegbízottja hamarosan Moszkvába látogat.
    Haftár tábornok, aki korábban is megfordult már Moszkvában, kifejezte készségét az Oroszországgal való kapcsolatok sokoldalú fejlesztésétre, külön kifejezve igényét a katonai támogatás iránt. Szavai szerint a Líbiai Nemzeti Hadsereg az ország teljes visszafoglalásáig folytatja a harcot a terroristák ellen. Mint mondta, ezt legkevesebb 90 százalékban sikerült teljesíteni. Rámutatott, hogy az irányítása alatt álló haderő Bengázi mellett olajlelőhelyeket és -kikötőket vont az ellenőrzése alá.
    Haftár "elfogadhatatlannak" nevezte a Líbián keresztül Európába irányuló illegális migrációt, de hangsúlyozta, hogy egy 4 ezer kilométeres szélességű terület ellenőrzéséhez felszerelésre lenne szükség.
    Líbia mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi diktátor hatalmának 2011-ben történt megdöntése után. A kialakult hatalmi és biztonsági vákuum betöltésére fegyveres harc kezdődött a rivális milíciák között, megjelentek az Iszlám Állam és az al-Kaidával szövetséges szervezetek. 2014 óta az országban két kormány és két parlament működik - az egyik a nyugati, a másik a keleti régiókban. 
    Az ENSZ közvetítésével 2015 decemberében megállapodás született az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról. A nemzeti egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, jóllehet nincs ellenőrzése az ország teljes területe fölött. Líbia keleti felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában. 
    Haftár és Szarrádzs július 25-i párizsi talákozóján megállapodás született a tűzszünetről, valamint arról, hogy az észak-afrikai országban választásokat fognak kiírni. Moszkva mindkét líbiai féllel kapcsolatban áll.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó