Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2017-08-12 18:10:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, hatására arrafelé a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Szintén túlnyomóan napos, száraz az idő kontinensünk délnyugati tájain. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől északra ciklon örvénylik. Arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. A frontrendszer előtt még meleg levegő áramlik szárazföldünk keleti, délkeleti része fölé, így ott a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28, 39 fok között változik, sőt Görögország déli vidékén több helyen 40 fokot is mértek. Ezzel szemben a nyugati tájak fölé már hűvösebb levegő érkezik, ott általában 15 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet, ennél hűvösebb csak a felhős, esős tájakon, illetve Izland térségében van. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett hidegfront, valamint egy nyugat felől fölénk helyeződő magassági hidegteknő alakítja.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    A Dunántúlon változóan felhős lesz az ég, néhol előfordulhat zápor. A Dunától keletre erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Több helyen heves zivatar, felhőszakadás, jégeső is kialakulhat, reggelig helyenként jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Vasárnap a Dunántúlon változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, keleten eleinte erősen felhős idő valószínű többfelé esővel, záporral, reggel néhol még zivatarral, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék. Az északnyugati, északi szél erős, szombaton többfelé, vasárnap helyenként viharos lesz. Zivatar környezetében is viharossá fokozódik a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 21 és 27 fok között várható, de északkeleten, keleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.