Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egy hét múlva kezdődik a Mesterségek Ünnepe a budai Várban

2017-08-11 13:59:00

Alig egy hét múlva, augusztus 17-én veszi kezdetét a Mesterségek Ünnepe a budai Várban, ahol a népi kézműves mesterek bemutatói és munkái mellett többek között nemzetközi kovácstalálkozó is várja az érdeklődőket augusztus 20-ig.

    A hímzés a kiemelt témája és Mongólia a díszvendége az idei Mesterségek Ünnepének, de több más ország kézműves mestereit is vendégül látják az eseményen. A reformáció 500. évfordulójáról pedig nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg. 
    "Minden évben 800 kézművest hívunk meg a magyarországi és határon túli szervezetekből. Idén Mongólia lesz a díszvendég, de számos más ország érdekes mesterségeit is megismerhetik az érdeklődők" - hangsúlyozta Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.
    A Szahalin-szigetekről nyivh és ainu mesterek érkeznek, akik a halbőrfeldolgozást, valamint a rénszarvasszőrrel való hímzést mutatják be, míg Jakutföldről mamutcsont-faragókat látnak vendégül. 
    Hangsúlyozta: Mongóliában ma is nagyon eleven a nomád életmód hagyománya, amelyhez sok mesterség kötődik, köztük a kovácsmesterség, az íjkészítés, de a népi viselethez kapcsolódó hímzési technikákat is bemutatják az érdeklődőknek.
    A rendezvény fő témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága lesz. A Várban felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.
    Igyártó Gabriella arról is beszélt, hogy az idei fesztivál egyik különleges programja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó lesz, amelyre tíz országból érkeznek mesterek. A találkozó fő témája az a különleges, évszázadokon keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a párizsi Notre Dame kapujának vasalatait készítették egykor - hívta fel a figyelmet.