Auguszta napja van. | 2024.03.29

A cseh rendőrség büntetőeljárás indítását kezdeményezi az ANO mozgalom elnöke ellen

2017-08-10 19:52:53

Andrej Babis, a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, volt pénzügyminiszter, parlamenti képviselő és Jaroslav Foltynek parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás megindításához kérte a cseh képviselőház elnökének hozzájárulását a cseh rendőrség - ezt a képviselőházi elnök, Jan Hamácek jelentette be csütörtökön Prágában.  

    "Ma megkaptam a rendőrség kérését, hogy adjam beleegyezésemet két parlamenti képviselő, Andrej Babis és Jaroslav Foltynek elleni büntetőeljárás megindításához" - írta Hamácek bejegyzésében a Twitteren. "A kérésben a rendőrség a konkrét okokat is megjelölte, de ezeket csak azután közölhetem, miután a kérést a képviselőház mandátumvizsgáló bizottsága elé terjesztem" - jegyezte meg a testület elnöke. A parlamenti alsóház a szeptember 5-én kezdődő ülésszakán fog foglalkozni az üggyel - tette hozzá. A mandátumvizsgáló bizottság augusztus 18-án ül össze. 
    Stepánka Zenklová prágai rendőrségi szóvivő újságírók kérdésére megerősítette, hogy a rendőrség kérése összefüggésben van a Capí hnízdo (Gólyafarm) elnevezésű szabadidőközpontnak nyújtott európai uniós támogatással. Zenklová azt is elmondta, hogy az ügyben eddig senki ellen nem emeltek vádat.
    A Prágától mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő Olbramovice település határában álló Gólyafarm szabadidőközpont 2007-2008-ban épült, s az Agrofert holding részét képezte, amelynek egyetlen tulajdonosa akkoriban Andrej Babis volt. Babis később közeli hozzátartozóira íratta át a szabadidőközpontot, amely a tulajdonosváltás következtében jogosult lett a kis- és közepes vállalatoknak nyújtott uniós támogatás igénylésére. A prágai sajtó szerint a Capí hnízdo 50 millió eurós támogatást kapott. Később a szabadidőközpont ismét visszakerült az Agrofert tulajdonába.
    Miután Andrej Babis mozgalma 2014-ben a kormánykoalíció tagja, maga Babis pedig miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett, az ügyben éles támadások érték a multimilliárdos vállalkozó-politikust. A támogatás jogosságát a cseh rendőrség mellett az EU illetékes szervei is vizsgálják.
    Babis a vádakat határozottan visszautasította, és ellene szervezett politikai kampánynak minősítette. "Ez a korrupt rendszer utolsó kétségbeesett kísérlete eltávolításomra a közéletből" - reagált az ANO elnöke Hamácek bejelentésére. A másik gyanúsított, Jaroslav Foltynek, az ANO alelnöke csak annyit mondott, hogy elfogadja a vizsgálatokat.