Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belgrádban mutatkozott be a magyar közmédia vajdasági médiapartnere, a Pannon RTV

2017-08-10 19:00:24

A szabadkai Pannon RTV egyik alapvető feladata, hogy híd legyen a szerb és a magyar kultúra és társadalom, valamint a két ország közszolgálati médiája között - hangsúlyozta Bodzsoni István, a médiaház igazgatója az MTI tudósítójának csütörtökön Belgrádban, ahol a szerb főváros közönsége előtt mutatkozott be a magyar közmédia vajdasági együttműködő partnere.

    Bodzsoni István rámutatott: a Pannon RTV igyekszik minél közelebb kerülni a szerb és a magyar közösséghez. 
    "Tudjuk, hogy a politikai és gazdasági kapcsolatok kiemelkedően jók Magyarország és Szerbia között, és a Pannon RTV igyekszik ezt a média eszközeivel kiegészíteni, hogy ez a kapcsolat megfelelő nyilvánosságot kapjon mindkét országban" - mondta az igazgató.
    Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a Pannon RTV-ben a magyar értékek mellett be tudják mutatni a szerb kulturális értékeket is, illetve segítségükkel a szerb közmédiában is megjelenhetnek azok az értékek, amelyek a magyarság számára fontosak. 
    A Pannon RTV a szerb és a magyar közszolgálati média együttműködő partnere, így a legfontosabb magyar vonatkozású hírek megjelennek a szerb sajtóban, és a szerbiai események helyet kapnak a magyar közmédiában - tette hozzá a médiaház vezetője. 
    A Pannon RTV a magyar közszolgálati média együttműködő partnereként naponta 5-6 tudósítást küld Budapestre, ahol ezek a tartalmak a Kossuth Rádióban és a magyar közszolgálati televízió különböző csatornáin jelennek meg. 
    "Ezek az anyagok híven tükrözik azt a közeget, amelyben a vajdasági magyarok élnek" - szögezte le Bodzsoni István.
    A Pannon RTV 2006-ban kezdte meg sugárzását, azóta a Vajdaság legnézettebb és leghallgatottabb médiumává vált. A médiaház azzal az elsődleges céllal alakult, hogy fejlessze a Vajdaságban a magyar nyelvű tájékoztatást, és hozzájáruljon a vajdasági magyarság közösségként való megmaradásához, társadalmi felzárkózásához. Műsorait magyar nyelven, illetve magyar nyelvre feliratozva sugározza a Vajdaság teljes területén. A televízió műsora mintegy százezer háztartásba jut el.
    A közelmúltban a magyar kormány támogatásával elkezdődött a Pannon Médiaház építése Szabadkán. Ez a médiaközpont egyesítené a Pannon RTV-t, vagyis a televíziót, két rádióadót és az internetes portált, valamint helyet adna az egyetlen vajdasági magyar napilapnak, a Magyar Szónak, illetve a Hét Nap című hetilapnak. 
    A munka várhatóan a jövő tavasszal kezdődhet meg a médiaközpontban, amelynek létrehozása Bodzsoni István szerint azért is fontos, mert a régióban ez lesz az első kisebbségi médiaközpont, amely nemcsak a saját közösségének az igényeit elégíti ki, hanem biztosítja a hidat és az együttműködési utat a szerb és a magyar főváros között.