Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az utóbbi 15 évben 82 emberre szabták ki a legsúlyosabb börtönbüntetést Szerbiában

2017-08-09 10:47:25

Szerbiában 2002-ben törölték el a halálbüntetést, azóta 82 embert ítéltek 40 évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre, ez a kiszabható legsúlyosabb ítélet a nyugat-balkáni országban - adta hírül szerda reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió.

    A 82 elítélt között nincsen nő - közölte a büntetés-végrehajtási igazgatóság.
    A halálbüntetés 1804 és 2002 között szerepelt a kiszabható ítéletek között a szerb büntető törvénykönyvben, ám az utolsó ítéletet, amely golyó általi halál volt, 1992. február 14-én hajtották végre. Utoljára 2001-ben született halálbüntetésre vonatkozó ítélet, ezt azonban később 40 évnyi letöltendő börtönbüntetésre módosították. 
    A 40 évre ítéltek között bérgyilkosok, gyilkosok és erőszaktevők vannak, akik a legszigorúbban őrzött szerbiai fegyházakban, Pozarevacon, Belgrádban és Nisben töltik büntetésüket. 
    A büntetésük kétharmadának letelte után, azaz 26 év és 8 hónap börtönbüntetést követően az elítélteknek joguk van kérelmezni a feltételes szabad lábra helyezést, ám mivel a büntető törvénykönyv változásai még csak 15 éve léptek életbe, egyelőre nem lehet tudni, hogyan járna el a bíróság a szabadon bocsátási kérelmek ügyében. 
    A szerb igazságügyi miniszter egyébként a közelmúltban közölte, hogy túlterheltek az ország börtönei, körülbelül ezerrel többen vannak a büntetés-végrehajtási intézményekben, mint amennyi azok befogadóképessége. Hamarosan azonban új, ötszáz férőhelyes intézmény nyílik a Belgrád melletti Pancsován, ami megoldhatja a helygondokat.