Auguszta napja van. | 2024.03.29

Donald Trump átfogó stratégiát ígér a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemre

2017-08-09 07:43:48

Donald Trump amerikai elnök átfogó stratégiát ígért kedden a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemre. 

    A szabadságát töltő Donald Trump a New Jersey-ben lévő bedminsteri golfklubjában tartott sajtóértekezletén beszélt erről, ám amerikai sajtójelentések szerint konkrét lépéseket, intézkedéseket nem vázolt.
    Az elnök álláspontja szerint az egészségügy és a rendfenntartó erők szakemberei együttes munkával képesek lesznek megfékezni az opiáttartalmú kábítószerek és gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók egyre növekvő méreteket öltő fogyasztását. Ennek hogyanjáról azonban nem mondott semmit.
    "Leküzdjük ezt a halálos járványt, és az Egyesült Államok győztesen kerül ki ebből a küzdelemből" - hangoztatta. Véleménye szerint nem szociális programokkal és új kezelési módszerekkel, hanem pusztán erőteljes rendfenntartói intézkedésekkel megfékezhető a kábítószer-fogyasztás terjedése. "Kábítószermentes társadalom megteremtéséhez alapvető fontosságú az erős rendőrség" - szögezte le.
    Trump utalt arra is, hogy a déli határokon a határvédelmi szervek keményen fellépnek, hiszen a kábítószer-kereskedelem java ott bonyolódik. Hozzátette, hogy a kábítószer-problémáról az amerikai kormányzat Kínával is tárgyal, egyes drogokat ugyanis ott állítanak elő, s onnan érkeznek az Egyesült Államokba is.
    A sajtóértekezlet után, szintén Bedminsterben, nyilatkozott Tom Price, az egészségügy és emberi erőforrások minisztere is, aki kifejtette: nem kell "egészségügyi szükségállapotot" hirdetni a kábítószer-fogyasztás és a halállal végződő túladagolás terjedése miatt. Ezzel lényegében ellentmondott az éppen Donald Trump által kinevezett kétpárti, úgynevezett opiátbizottságnak, amelynek vezetője, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója éppen a múlt héten sürgette "közegészségügyi szükségállapot" kihirdetését.
    A washingtoni képviselőház kábítószerfüggéssel és opiátválsággal foglalkozó különbizottsága a múlt héten szintén vészhelyzet kihirdetését szorgalmazta. A bizottság azzal érvelt: ez lehetővé tenné a szövetségi kormányzatnak, hogy gyorsabban szabadíthasson fel pénzforrásokat a kábítószerfüggő betegek kezeléséhez.