Andrea napja van. | 2024.04.18

Ipari és államháztartási adatok is megjelennek a jövő héten

2017-08-06 09:52:00

A jövő héten megjelenő makrogazdasági adatok közül a júniusi ipari termelés és az államháztartási adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre, ezen kívül külkereskedelmi, építőipari és turisztikai statisztikákat is publikál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről.
    Főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek előfinanszírozási kiadásaival, az aktuálissá vált kamatkiadásokkal, illetve a lakásépítési támogatások felfutásával indokolta a tárca, hogy az államháztartás központi alrendszerének első fél évi halmozott hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbi 402,1 egy milliárd forinttal szemben. A minisztérium részletes jelentéséből kitűnik, hogy egyedül júniusban 697,8 milliárd forintos hiány keletkezett a tavalyi 388,9 milliárddal szemben.
    Kedden közli a KSH a külkereskedelmi termékforgalom júniusi alakulásának előzetes adatát.
    Az áprilisi kilengés után ismét kétszámjegyű növekedést ért el májusban az export és az import. A kivitel euróban kifejezett értéke 19,7, a behozatalé 18,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi aktívum 217 millió euróval emelkedett a tavaly májusival összevetve, és 959 millió eurót tett ki.
    Szintén kedden jelenik meg a júliusi inflációról szóló statisztika.
    A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott. Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal.
    Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek júniusi és első fél éves teljesítményét közlik.
    Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az összesen 2,42 millió vendégéjszaka 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 10,1 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek 11,9, a belföldi vendégek 8,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly január-májusban.
    Csütörtökön az építőipar júniusi és első fél éves kibocsátását közli a KSH.
    Májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után. Az épületek építése 27,2, az egyéb építményeké 46,7 százalékkal nőtt. Az épületek építésének növekedése májusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél a termelés - az alacsony bázis mellett - út- és vasútépítési munkák következtében bővült - tette hozzá a jelentés.
    Pénteken az ipari termelés júniusi második becslését adja ki a KSH.
    Az első becslés alapján az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,5 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban. Az első fél évben 5,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.