Emma napja van. | 2024.04.19

XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Nap Sajóládon

2017-08-06 09:16:00

A hőségriadó és nagy meleg sem tartotta vissza azt a több ezer polgárőrt, akik megjelentek Sajóládon a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napon.

Az eseményen megjelent és köszöntötte a polgárőröket Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csiger Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, dr. Mecser Tamás r.ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, dr. Lipusz Brigitta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatója, Dócs Róbert tü.ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci kirendeltség-vezetője. Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Szabó Attila a MÁV Miskolci biztonsági-vezetője, Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, dr. Szemán Ákos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Pozbai Zoltán Sajólád polgármestere.

Pozbai Zoltán Sajólád polgármestere köszöntötte a megjelenteket először. Nagy öröm ez számára, hogy ez a méretében kis település adhatott otthont a megyei polgárőr napnak.

Hála istennek, hogy minden közösségben fellelhetőek olyan személyek, akik készek és képesek tenni a lakosság jólétéért, akik önkéntesen és ingyenesen közösségi munkát végeznek.

Pozbai Zoltán szerint a polgárőrök pozitív példát mutatnak, s reméli, hogy a jövőben ezt egyre többen fogják elismerni. – hozzátette, hogy a polgárőrség a 25 év alatt, egy amatőr bűnmegelőzési szervezetből félprofi szervezetté vált, ami olyan technikai jellemzőben is megnyilvánul, mint hogy egységes formaruhát viselnek, egységes polgárőr igazolványuk van, egységes járművel jelennek meg.

Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes beszédében kifejtette, megtisztelő számára, hogy meghívást kapott a megyei polgárőr napra. Ez a nap véleménye szerint alkalmas arra, hogy erősödjön a polgárőrök közt az összetartozás érzése, valamint az a családias viszony, ami jellemzi a polgárőröket.

 Magyarország legnagyobb civil szervezetének tagjai valójában hétköznapi hősök, hiszen átszervezik családi életüket, átszervezik a szabadidejüket, áldozatot vállalnak azért, hogy a bűn és baleset megelőzésben részt vegyenek.

 

Elismeréssel adózom a polgárőr egyesületek és a polgárőrök példamutató munkája iránt, hisz mindennapjainkban kiemelkedő szerepet töltenek be a települések életében.

Az államtitkár elmondta, hogy mindig is fontosnak tartotta, hogy a polgárőrség helyzete rendezett legyen. Szükségesnek tartja, hogy a polgárőrök továbbra is kiemelten működjenek együtt a rendőrséggel és az önkormányzatokkal.

Ha a Magyar Állam, a Rendőrség, a helyi Önkormányzat és a civil szféra találkozik, akkor biztos, hogy a településen a biztonság megerősödik.

Megköszönte a polgárőrök kiemelkedő munkáját, s jókívánságaival zárta beszédét.

Dr. Mecser Tamás r.ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese a főkapitányság nevében köszöntötte a polgárőröket. Beszédében kitért, s köszönetet mondott a polgárőröknek a rendőrséggel közösen eltöltött szolgálatukért. Mint elmondta, együtt vannak a polgárőrökkel fagyban, hóban, forróságban és a mai polgárőr napon együtt ünnepelnek. – majd hozzátette:

Ehhez és mindennapjaikhoz, önöknek és családtagjainak kívánok Erőt és Egészséget!

Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt.

Köszönöm a polgárőr társaknak, valamennyi polgárőr családtagnak, azt az áldozatos munkát, amit fölvállaltunk huszonhat évvel ezelőtt, és elkezdtük anno, hogy Borsod megye is egy biztonságos megye legyen. Örömmel mondhatom, hogy a jelenlegi rendőrségi beszámolók alapján Borsod megye egy élhető megye, egy biztonságos megye. Ez köszönhető a jó rendőrségnek, és köszönhető a polgárőrök munkájának is.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke ismételten elismerését fejezte ki a Borsod megyei polgárőröknek. Mint elmondta, igaz az a megállapítás, ami már jó néhány évvel ezelőtt is elhangzott, hogy Borsod megye a polgárőrség fellegvára.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megemlítette, hogy ezt számos adattal és indokkal alá tudja támasztani. A megyében több mint 5200 polgárőr van, amely a polgárőrség 8-9%-a , de hozzátette, hogy 209 egyesület működik aktívan, ami több mint 10% az országos összes egyesületnek.

A megyében igen jelentős a közterületi és külterületi szolgálati órák száma, amelyet 2016-ban a Borsod megyei polgárőrök teljesítettek, ez polgárőrönként 226 szolgálati óra, ez jóval meghaladja az Országos Polgárőr Szövetség által elvárt 155 órát.

Büszkék lehetünk arra, hogy a polgárőrség, hogy a több mint hatvanezer polgárőr, tulajdonképpen egy győztes rendészeti csapatnak a tagja lehet. Ezt nagyon nagyra kell értékelni, hogy a rendőrség kiemelkedő teljesítményével, a polgárőrség is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott a közbiztonság.

A polgárőr napon ünnepélyes pillanatnak lehettünk szemtanúi, mert dr. Szemán Ákos a 2016. évi Megyei Polgárőr Napot rendező Taktaharkány polgármestere adta át a megye zászlaját Pozbai Zoltánnak, Sajólád polgármesterének, aki szalagot helyezett el a Megyei Polgárőr Szövetség zászlaján. A szalag felkötését követően a zászlót megáldotta dr. Tódori Ferenc nagytiszteletű úr, Sajólád görög-katolikus parókusa.

Az ünnepélyes zászlóátadás után kitüntetések és elismerések átadására került sor, melyről bővebben az alábbi cikkben olvashat.

Elismerések és kitüntetések a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napon

A nap folyamán kilátogató több ezer ember megismerkedhetett a polgárőrség és a rendőrség tevékenységével, felszereléseivel. Az egyik bemutató során egy balesetet szimuláltak, ahol két személygépjármű ütközött. Elsőként a polgárőrök érkeztek a helyszínre, s kezdték meg a mentést, majd a rendőrség és a tűzoltóság. A mentősök a helyszínre érkezés után a szimulált gyakorlatban riasztották a mentőhelikoptert, így az érdeklődők nagy meglepetésére pár percen belül jött a mentőhelikopter és leszállt a sportpályán.

A gyakorlat végén mindenki megnézhette a mentőhelikoptert és bele is ülhetett egy-két kép erejére.

A későbbiekben is izgalmas jeleneteknek lehettünk fül- és szemtanúi, hisz a lövések hallatán és rendőrök láttán már tudtuk, hogy kezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési osztály bemutatója.

Száz kép a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napról

A Büntetés Végrehajtás és a Tűzoltóság bemutatója után pedig zenés show-műsor és a Bon-Bon együttes koncertje zárta a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napot.

Forrás: http://polgarorok.hu