Edina napja van. | 2020.02.26 | MNB középárfolyam:

Enyhén vesztett lendületéből az euróövezet gazdasága

2017-08-03 12:10:03

A német és a francia gazdaság teljesítményének lanyhulása miatt júliusban lassuló ütemben nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása - mutatja az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges júliusi értéke.

    A gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adó feldolgozóipari és szolgáltatóipari szektor adatait egyesítő összetett BMI júliusban 55,7 pontra csökkent a júniusi 56,3 pontról, de továbbra is messze meghaladja a növekedést a lassulástól elválasztó 50 pontot.
    A német összetett BMI 54,1 pontra esett a júniusi 56,4 pontról, főleg azért, mert a szolgáltató szektor növekedése tíz hónapos mélypontra süllyedt.
    Trevor Balchin, az IHS Markit közgazdásza hangsúlyozta, hogy a lassulás ellenére a német gazdaság továbbra is szolid ütemben bővül, és az enyhe lanyhulás hat éve a legerősebb negyedévet követi. Az intézet arra számít, hogy a német GDP az idén 2011 óta a legmagasabb ütemben, 2 százalékkal emelkedik.
    Franciaország hasonló képet mutat, az összetett BMI 55,6 pontra süllyedt a júliusi 56,6 pontról. Ezen belül a szolgáltatási BMI 56,9 pontról 56 pontra esett ugyan, de a fejlődés változatlanul impozáns. A növekedést egyaránt táplálják kedvező euróövezeti és globális tényezők, de hozzájárul a politikai bizonytalanság enyhülése is - értékelte az IHS Markit.
    Németországgal és Franciaországgal ellentétben az olasz szolgáltató szektor 10 éve a legnagyobb lendületet mutatta júliusban, az elemzők által várt 54,1 százalékkal szemben a szolgáltatási BMI 56,3 pontra ugrott a júniusi 53,6 pontról. Az összetett BMI 54,5 pontról 56,2 pontra emelkedett.