Emma napja van. | 2024.04.19

Hét év börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy befolyásos üzletembert

2017-08-02 18:48:56

 

Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélték szerdán Gabriel Puiu Popoviciu üzletembert, Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjét, akit abban találtak vétkesnek, hogy jogtalanul szerzett meg egy 224 hektárnyi telket.

 

    A telket korábban a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a tulajdonjogát is eladta neki. Popoviciu később lakónegyedet épített ott. Az egyetem mélyen piaci ár alatt értékesítette a köztulajdonban levő telket, ezért a korrupcióellenes ügyészség már 2007-ben vizsgálatot indított.
    Az ügyben Cornel Serbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét is elítélték 2 év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy Popoviciu felkérésére Serban nyomást gyakorolt az ügyészre, ne indítson büntetőjogi vizsgálatot. Mindez két évvel később, 2009-ben derült ki, akkor vették őrizetbe ugyanis az üzletembert. 
    A legfelsőbb bíróság a szerdai ítéletében Ioan Nicolae Alecut, a mezőgazdasági egyetem volt rektorát is hat év szabadságvesztésre ítélte.
    Az illegális telektranzakció nyomán az ügyészség szerint 619 millió lej (41,2 milliárd forint) kár érte az egyetemet.
    Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dinca első miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, az ő nevéhez fűződik több nemzetközi gyorséttermi, bútorkereskedői és szállodai márkanév meghonosítása a román piacon, amelyeket úgynevezett franchise-rendszerben működtetett. Az üzletember idővel az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.