Gedeon napja van. | 2024.03.28

Munkakörülményeik miatt tiltakoznak a romániai börtönőrök

2017-08-01 13:24:00

Munkakörülményeik és túlterheltségük miatt tiltakozó akciókat hirdettek a romániai börtönőrök kedden, első lépésként megtagadva a túlórázást - közölte Sorin Dumitrascu, a büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezeti szövetségének (FSANP) elnöke.

    "A börtönőrök munkakörülményei semmivel sem jobbak, mint az elítéltek fogva tartási körülményei, amelyek miatt Romániát futószalagon marasztalja el az Európai Jogok Európai Bírósága (EJEB)" - jelentette ki a szakszervezeti vezető az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva.
    Az évek óta fokozódó elégedetlenség közepette a börtönőröket az a kormányzati bejelentés késztette a tiltakozó akciók meghirdetésére, amely szerint hamarosan lefaragják a fegyveres szervek alkalmazottainak különleges nyugdíjait.
    Az FSANP egy beruházási ütemtervet és létszámbővítést követel a kormánytól. Dumitrascu szerint a romániai börtönökben 12 ezren dolgoznak, a kormány pedig olyan körülmények között akarja korlátozni a bérköltségeket, amikor a büntetés-végrehajtó rendszerben nyolcezer állás betöltetlen. Az utóbbi két évben a túlórák száma meghaladta a 700 ezret, és minden hatodik alkalmazott felmondott - magyarázta a szakszervezeti vezető, miért tagadták meg most a börtönőrök a túlórázást.
    Dumitrascu szerint a büntetés-végrehajtási intézetek országos igazgatóságának (ANP) költségvetését 127 millió lejjel (8,5 milliárd forint) csökkentették, és a költségvetés-kiigazításnál újabb 57 millió lejjel készülnek lefaragni.
    Az EJEB eddig több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodnia Romániában. A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy - az EJEB szabványainak megfelelően - minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.
    A bukaresti parlament a tavaszi ülésszakban törvényt hozott arról, hogy minden olyan elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, aki túlzsúfolt cellában raboskodik, vagy akit megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, esetleg penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartották fogva.