Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: a kékfrankos rozék megfeleltek az élelmiszerbiztonsági szempontoknak

2017-08-01 12:30:00

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által ellenőrzött, 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozé megfelelt az élelmiszerbiztonsági és beltartalmi szempontoknak, a szakemberek csupán jelölési pontatlanságokat találtak - közölte a hivatal kedden az MTI-vel. 

    A Nébih terméktesztjén összesen 28 féle 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozét vizsgált, a hivatal laboratóriumában mérték a termékek tényleges alkoholtartalmát, hamutartalmát, valamint aszkorbinsavtartalmát is. 
    A hivatal szakemberei ellenőrizték azt is, hogy a gyártók a borok színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket, illetve hogy kimutatható-e idegen cukor a termékekben.
    A vizsgálatok alapján a rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyagot. A 6 terméken szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a termékek cukoreredete is megfelelt. 
    A címkék ellenőrzése során a 28 ital közül 3-nál találtak jelölési pontatlanságokat a borászati felügyelők. Példaként említették, hogy az egyiknél a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti a Nébih - közölték.