Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíriai menekülteket bántalmazó katonákat vettek őrizetbe Törökországban

2017-07-31 16:49:00

Őrizetbe vették Törökországban azokat a katonákat, akik múlt pénteken négy szír illegális bevándorlót bántalmaztak a török-szíriai határon - írta hétfőn a kormányközeli Sabah napilap.

    A történtekről egy tizedes a mobiltelefonjával készített videót, amelyet másnap a közösségi médián keresztül elküldött egy Németországban élő ismerősének. A felvétel ezt követően került nyilvánosságra.
    A videofelvételen látszik, amint a katonák sértegetik, majd többször megrúgják azokat a szíriai fiatalokat, akiket a határ törvénytelen átlépése után fogtak el.
    A dél-törökországi Hatay tartományban történt incidenssel kapcsolatban a török haderő közleményt adott ki. Mint írták: az érintett katonák viselkedése semmilyen körülmények között nem elfogadható, így jogi eljárás indult ellenük. A sértetteket orvosi vizsgálatukat követően visszatoloncolták Szíriába - tették hozzá.
    Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója ugyanakkor Törökország és a török haderő elleni tudatos külföldi lépésként tálalja a videofelvétel nyilvánosságra hozatalát.
    Törökország, amely mintegy 3,5 millió menekültet fogadott be a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta, jelenleg már csak törvényes úton érkező bevándorlókat enged be Szíriából.