Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai-orosz kapcsolatokra és az amerikai elnökre is hatással vannak a szankciók

2017-07-31 10:12:00

Az Egyesült Államok által Oroszország ellen hozott szankciók nemcsak a kétoldalú viszonyt befolyásolják, hanem az elnököt is sarokba lehet ezzel szorítani - mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

    Kifejtette: az Egyesült Államok "kicsit frusztrált" Oroszországot illetően, mert az utóbbi években nem igazán sikerült előrelépést elérni sem Ukrajna, sem pedig Szíria vonatkozásában. 
    Ráadásul a tavalyi amerikai elnökválasztás óta folyamatosan tartja magát az orosz beavatkozás vádja - emlékeztetett Ugrósdy Márton.
    A szakértő kiemelte: a szankciókról hozott döntésnek van egy olyan kitétele, hogy az elnök önmagában nem könnyíthet azokon, így ha tervezte is az enyhülést az Oroszországgal ápolt viszonyban, azt nem tudja megvalósítani. 
    Így a szankciók nemcsak a kétoldalú kapcsolatokat befolyásolják, hanem "az elnököt is sarokba lehet vele szorítani", hiszen "Trumpot folyamatosan azzal vádolják, hogy valójában az oroszok jutatták hatalomra" - mutatott rá Ugrósdy Márton. Hozzátette: ugyanakkor ennek jele lenne, ha megvétózná a törvényt, de az elnök jelezte: mindenképpen aláírja.
    Ugrósdy Márton úgy vélte, az Egyesült Államok "kicsit könnyebben tud mozdulni", mint Európa, mert Európa sokkal kiszolgáltatottabb például a gázvezetékek miatt Oroszországnak.     Bár hosszú távon segíthetik a szankciók az Egyesült Államok piacszerzését az európai energiaellátásban, Oroszország mindig meghatározó lesz az európai energiapiacon, "képtelenség" annyi amerikai gázt szállítani Európába, hogy ki lehessen váltani az orosz gázt - magyarázta.