Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismert szélsőséges iszlamista volt a hamburgi késes támadó

2017-07-29 15:31:00

Szélsőséges iszlamistaként szerepelt a hatósági nyilvántartásokban a Hamburgban végrehajtott késes támadás gyanúsítottja - jelentették be szombaton a németországi nagyváros biztonsági vezetőinek sajtótájékoztatóján.

    A hatóságoknak voltak a 26 éves férfi radikalizálódására utaló értesüléseik, de nem a közveszélyes iszlamisták vagy dzsihadisták - muzulmán terroristák - között tartották számon.
    A támadás hátterében szélsőséges muzulmán vallási meggyőződésének és lelki labilitásának keveréke állhat. 
    Arra utaló jeleket nem találtak, hogy lehetnek társai vagy valamilyen iszlamista terrorhálózat tagja lenne, de a nyomozást ebben az irányban is folytatják még - mondta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának belbiztonságért felelős tagja.
    A gyanúsított péntek délután egy szupermarketben levett a polcról egy konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, és a nyomozás új adatai szerint nem hat, hanem hét embert sebesített meg. Egyikük sincs már életveszélyben.
    A férfit járókelők ártalmatlanították az üzlet közelében, végül civil ruhás rendőrök őrizetbe vették. Emberöléssel, ötrendbeli emberölési kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A tettére rótt bűncselekményekről nem beszélt kihallgatásán. Előzetes letartóztatásáról várhatóan szombaton döntenek. Az állam elleni súlyos bűncselekményekben eljáró szövetségi legfőbb ügyészség egyelőre nem vonta magához az ügyet - számolt be Jörg Fröhlich, a hamburgi ügyészség vezetője.
    A férfi az Egyesült Arab Emírségekben született és a palesztin népcsoporthoz tartozik. Németországba Norvégiából érkezett 2015 tavaszán. Előtte Svédországban és Spanyolországban tartózkodott. Úti okmányokkal nem rendelkezett, de volt születési anyakönyvi kivonata. 
    Menedékjogi kérelmét elutasították, kitoloncolási eljárás alatt állt. Az elutasító döntést nem támadta meg bíróságon, és együttműködött a távozását célzó eljárásban a német hatóságokkal és a berlini palesztin képviselettel. 
    Azzal lehetett számolni, hogy hamarosan elhagyja az országot. Még pénteken, a támadás előtt is érdeklődött az idegenrendészeten, hogy megérkeztek-e már papírjai, amelyekkel elutazhat a palesztin területekre. Ebből a szempontból "szinte példaszerű" volt a magatartása - mondta Ralf Meyer hamburgi rendőrfőkapitány.