Márk napja van. | 2024.04.25

Brit pénzügyminiszter: nem sok minden változik a Brexit másnapján

2017-07-28 15:30:00

A brit pénzügyminiszter szerint "nem sok minden változik majd" a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének másnapján, és várhatóan időbe telik az új bevándorlási szabályok érvényesítése is, de az átmeneti időszak legfeljebb az öt év múlva esedékes következő parlamenti választásokig tarthat.

    Philip Hammond a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: "lesz egy folyamat", amely a brit EU-tagság 2019 márciusára valószínűsíthető megszűnésének másnapján kezdődik, és addig tart, amíg a kilépés feltételeiről szóló, a brit kormány "várakozása és reményei szerint megszülető" megállapodás életbe nem lép.
    Arra a kérdésre, hogy ez az átmeneti időszak milyen hosszú lehet, Hammond azt mondta: erre egyelőre nincs pontos válasz, mivel ez a kérdés még nem került hivatalosan napirendre. A pénzügyminiszter szerint azonban "széleskörű a konszenzus" abban, hogy ennek az átmeneti folyamatnak a 2022 júniusában esedékes következő brit parlamenti választásokig véget kell érnie.
    Hammond a brit kormányon belül annak az irányzatnak a vezető képviselője, amelynek tagjai szerint a Brexit-folyamat során tekintettel kell lenni a brit üzleti szektor érdekeire is. A pénteki BBC-interjúban is hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy Nagy-Britannia úgy lépjen ki az Európai Unióból, "mintha egy sziklafal széléről lépne le".
    A "sziklafal széle" - cliff edge - kifejezés mára a brit politikai közbeszéd szerves részévé vált, és azt a Brexit-változatot jelöli, amelynek alapján a brit EU-tagság a kilépési feltételek fokozatos életbe léptetésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg, sőt szélsőséges esetben úgy, hogy nem születik megállapodás sem az EU-val a Brexit feltételrendszeréről.
    Az átmeneti időszakot a "kemény Brexit" hívei nem pártolják, de Philip Hammond vezetésével egyre szélesebb teret nyer az a meggondolás a kormányon belül is, hogy szükség van az átfogó kilépési megállapodásra az EU-val, és az egyezményben foglaltak érvényesítésére szolgáló bevezetési időszakra is a Brexit után.
    Hammond a pénteki BBC-műsorban kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése utáni első napon "nagyon sok minden ugyanúgy fog kinézni", mint addig, például az áruforgalom jórészt ugyanúgy zajlik majd Nagy-Britannia és az Európai Unió között, mint most.
    Arra a kérdésre, hogy a Brexit utáni kezdeti időszakban az EU-tagországok állampolgárai is megkötések nélkül beutazhatnak-e Nagy-Britanniába, a brit pénzügyminiszter azt mondta: "bizonyos időbe telik majd", mire a brit kormány teljes mértékben érvényesíteni tudja az Európai Unióból érkezőkre vonatkozó majdani új bevándorlási szabályozást.
    Hammond szerint "ez nem politikai döntés kérdése, hanem ténykérdés", hiszen a bevándorlás újfajta szabályozásához kiterjedt új infrastruktúrát kell megteremteni, számos új alkalmazottra és új információtechnológiai megoldásokra lesz szükség, "mindez pedig időbe telik".
    Alig egy nappal Hammond pénteki nyilatkozata előtt Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára viszont azt mondta a BBC rádiónak, hogy a brit EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnésével véget ér a munkavállalók szabad beáramlása is az Európai Unió tagállamaiból, és addigra már hatályban lesz az új brit bevándorlási szabályozás.
    A szabad munkaerőmozgás az Európai Unió négy alapvető szabadságjogának egyike - a javak, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásával együtt -, és Lewis szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ezeket az alapelveket "nyilvánvalóan" nem fogja jelenlegi formájukban érvényesíteni.
    Lewis közvetlen főnöke, Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor a Financial Times című londoni üzleti napilapban ugyanaznap megjelent írásában arról biztosította a brit üzleti szektort és a külföldi EU-állampolgárokat, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem zárulnak be hirtelen az ajtók, mivel Nagy-Britanniának is érdeke, hogy "a legtehetségesebb, legjobb" munkavállalók számára vonzó helyszín maradjon.