Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hatezer-ötszáz hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

2017-07-27 17:15:00

Több mint hatezer-ötszáz hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen - közölte Szabó Gábor rektor csütörtökön a Tisza-parti városban.

    A felvételi eredményekről tartott sajtótájékoztatón az akadémikus elmondta, a magyar felsőoktatás élvonalába tartozó egyetemek stratégiája az, hogy a hazai jelentkezők számának demográfiai okok miatt bekövetkező csökkenését külföldi diákokkal pótolják.
    A kiosztott sajtóanyag szerint a 2017-es központi felvételi eljárás eredményeként 5725 új hallgató kezdheti el tanulmányait az SZTE-n. Közülük 3672-en alap-, 775-en mester-, 906-an osztatlan, 372-en felsőoktatási szakképzésre jutottak be. Állami ösztöndíjas képzésen 4679, önköltséges finanszírozási formában 1046 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen.
    A rektor kiemelte, az informatikai képzési terület minden meghirdetett szakján jelentősen nő az új hallgatók száma, összességében a tavalyinál 20 százalékkal többen, 782-en kezdik meg tanulmányaikat.
    Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes elmondta, a magyar felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az SZTE is két éve indította el a duális képzéseit, ősztől nyolc ilyen szakra vettek fel a hallgatókat az egyetem.
    A professzor közölte, egyre népszerűbb a távoktatás, melyet először tíz éve hirdetett meg az  SZTE Gazdaságtudományi Kara. Az egyetem a közeljövőben tervezi más szakokon is ilyen képzések indítását.
    Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója kifejtette, némileg növekedett az osztatlan tanárképzésre felvettek száma. A legkedveltebb az angol, a történelem és a magyar párosítása más szakokkal - tudatta.
    A sajtóanyag szerint Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban előreláthatólag 196 új külföldi hallgató érkezik a szegedi egyetemre. Mellettük több száz külföldi diákot várnak az önköltséges idegen nyelvű képzésekre is. Ezeken a szakokon jelenleg is zajlik a felvételi eljárás, de várhatóan e képzéseken a hallgatók száma meghaladja a 670-et.