Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: a Bosch regionális szolgáltató központot hozott létre Miskolcon

2017-07-25 14:59:00

A projekt összköltsége 1,6 milliárd forint, amelyhez a kormány 358 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A cég és a kormány megállapodása értelmében a Bosch Miskolcon 205 munkahelyet hoz létre - tette hozzá a miniszter.
    Kiemelte: az újabb német beruházás is mutatja, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország. A magyar gazdaság és a modern német gyáripar összefonódása egyértelmű. 
    A két ország közti kereskedelmi forgalom tavaly 47,6 milliárd euró volt, ezzel a két ország vonatkozásában minden eddigi rekord megdőlt és idén az első négy hónapban újabb 6 százalékos volt a növekedés - közölte a tárcavezető.
    Szijjártó Péter szerint a világgazdaságban új típusú verseny zajlik, amelyben "az lesz a győztes, aki a leggyorsabban megérti az ipar 4.0 vagy a digitalizáció fogalmát és mindezt a gyakorlatban is alkalmazni tudja, aki a leggyorsabban tud előrejutni a kutatás fejlesztési (K+F) versenyben".
    A miniszter kiemelte, a Bosch világszinten is az egyik éllovasa a digitalizációs és modernizációs versenynek, hiszen 59 ezer munkavállalót foglalkoztat a K+F területen.
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bosch K+F stratégiájában Magyarországnak központi szerepet szán, mivel a cég tavaly az országban 47 milliárd forintot költött kutatásra és fejlesztésre, ez 26 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen felül a vállalat 19 oktatási intézménnyel működik együtt, ami a munkaerő utánpótlását is segíti. 
    Mára a Bosch Magyarországon a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalattá vált, foglalkoztatottainak száma elérte a 14 200-at - tette hozzá.     Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a regionális szolgáltató központ tavaly ősszel kezdte meg a működését, ami a miskolci kéziszerszám gyár K+F és gyártási tevékenységéhez csatlakozott. A központ a Miskolcon és más telephelyeken gyártott termékek szortírozásával, kiszállításával, valamint akkumulátorok és csomagoló anyagok beszerzésével és tárolásával foglalkozik. 
    Az ügyvezető igazgató szólt arról is, hogy most véglegesítették a cég és a kormány közti megállapodást, a cég az állami támogatást a bérköltségek egy részének a finanszírozására fordítja. Ezáltal lezárult a projekt. 
    Fükő László szerint a támogatással az állam a Bosch munkahelyteremtő erejét, és az észak-magyarországi régió iránti elkötelezettségét ismerte el. Az ügyvezető igazgató sikerként értékelte, hogy az előzetes tervekben szereplő 205 munkahely helyett 260 embert tudott alkalmazni a cég.     Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselő szerint a miskolci telephelyen dolgozó mérnökök és munkások sikere, hogy a Bosch a miskolci beruházás mellett döntött.     A helyszínen kiadott közlemény szerint a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001-ben jött létre, a cég a Bosch csoport legnagyobb európai kéziszerszám-gyára.     A Bosch 1898 óta van jelen Magyarországon. A 2016-os üzleti évben az országban tíz leányvállalattal működő Bosch csoport teljes forgalma 1149 milliárd forint, magyarországi forgalma - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek - 238 milliárd forint volt. A Bosch csoport világszerte megközelítőleg 390 ezer munkatársat foglalkoztat és 73,1 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban.