Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: bátor tenni akarás, szeretet és elkötelezettség jellemezte Szendi József életét

2017-07-24 14:40:00

 

Bátor tenni akarás, a népe és egyháza iránti szeretet és elkötelezettség jellemezte a vasárnap elhunyt Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek életét és papi, püspöki szolgálatát - írta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményében.

 

    Azt írták: a 96 éves korában elhunyt Szendi József egyaránt megtapasztalta a II. világháború borzalmait, majd a kommunista diktatúra egyházüldözését.
    Szendi Józsefet 1944 karácsonyán szentelték pappá a Székesfehérvári Egyházmegye szolgálatára. Újmisés papként budapesti egyetemi tanulmányai mellett a Vámház körúton és környékén a légitámadások elől a pincébe menekült emberek körében végzett lelkipásztori munkát - olvasható a közleményben.
    Később volt káplán, hitoktató, szegény gyerekek kollégiumának lelkésze, teológiai tanár, kórházlelkész és plébános. 1957-ben három hétre letartóztatták, ellenforradalmi szervezkedéssel gyanúsítva.
    1969-82-ig Esztergomban a szeminárium spirituálisa (lelki igazgatója) és teológiai tanár volt. 1982-ben kapta püspöki kinevezését, előbb a Veszprémi Egyházmegye apostoli kormányzója lett, majd 1983-tól megyés püspök.
    Felidézték: 1988-ban Grósz Károly miniszterelnök megbeszélésre hívta a püspöki kart a Parlamentbe, ennek végén Szendi József előzetesen nem egyeztetett hozzászólásra jelentkezett. A veszprémi püspök határozott hangon követelte az egyház jogainak helyreállítását. Történészek értékelése szerint Mindszenty József bíboros 1948-as letartóztatása óta ez volt az első nyilvános, határozott kiállás az egyház jogai mellett. 
    1989-ben Szendi József nyílt levélben követelte az Opus Pacis, a békepapok szervezetének megszüntetését, valamint a szerzetesrendek működésének visszaállítását.
    A rendszerváltást követően azonnal hozzálátott az egyházmegye oktatási rendszerének kialakításához: óvodák, iskolák, kollégiumok, főiskola, valamint a veszprémi szeminárium újraindítása is a nevéhez fűződik. 
    1993-ban, a magyarországi egyházmegyék átszervezésekor a veszprémi püspökségből érsekség lett, így a Veszprémi Egyházmegye 100. püspöke lett a Veszprémi Főegyházmegye első érseke.
    A főegyházmegye közösségi életének megújítása érdekében főegyházmegyei zsinatot hívott össze. Jól ismerte főegyházmegyéjét, aktív kapcsolatot tartott papjaival és az egyházmegyei intézmények vezetőivel, szolgálata idején 24 új templomot szenteltek - olvasható a közleményben.
    "Lelkipásztori, tanári, majd püspöki és érseki szolgálatával Szendi József az igazság melletti határozott kiállás tiszteletreméltó példáját adta" - fogalmaztak.
    Szendi József 1997-ben, 76 éves korában vonult nyugállományba, de még hosszú ideig aktív maradt: főegyházmegyéjén belül és kívül is szívesen hívták különböző programokra, a meghívásoknak örömmel tett eleget. 
    2005-ben Hit Pajzsa-díjjal, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki - tették hozzá.