Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM-államtitkár: a kiskereskedelmi forgalom tartós növekedése várható a jövőben is

2017-07-24 10:56:43

 

A kiskereskedelmi forgalom tartós és stabil növekedésére lehet  számítani a jövőben is, részben a bérnövekedés hatására - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

 

    A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest.
    Az államtitkár kedvezőnek értékelte, hogy a tartós fogyasztási cikkek forgalma több mint 10 százalékkal nőtt, ami a bérek folyamatos emelkedésének is köszönhető. A tartós fogyasztási cikkek forgalmának emelkedése mintegy 3 éve tart - mondta az államtitkár. 
    Az NGM hétfőn az MTI-nek eljutatott közleményében arról számolt be, hogy  47 hónapja tart az ágazat kiskereskedelmi forgalom töretlen növekedése Magyarországon.
    Kiemelték: a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér erőteljes emelését és munkáltatói adócsökkentést is tartalmaz, a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül gyorsíthatja a fogyasztást, így érdemben hozzájárulhat a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.
    A magyar kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése éves alapon májusban az Európai Unió átlagának több mint kétszerese volt.
     Magyarországon 2010 januárja óta a fogyasztás 19,4 százalékkal, 2014 elejétől pedig 16,4 százalékkal nőtt. A háztartások fogyasztásának további emelkedését a kormányzat intézkedései is támogatják. A hatéves bérmegállapodás az NGM várakozásai szerint a reálkeresetek emelkedésén keresztül serkenteni fogja a fogyasztást, és ezáltal a GDP további bővülését is - olvasható a tárca közleményében.