Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyitrai: a nyugdíjasok-szövetkezetek segítenek a munkavállalásban

2017-07-24 08:55:00

 

A nyugdíjasok szaktudása és tapasztalata érték, ezért is fontos, hogy munkához segítsék azokat, akik nyugdíj mellett szeretnének dolgozni - hangsúlyozta a nyugdíjas-szövetkezetekkel kapcsolatban a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

 

    Nyitrai Zsolt kifejtette: az Országgyűlés júniusban fogadta el a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabályt, és reményeik szerint hamarosan meg is alakulnak az első ilyen szerveződések. Ez önkéntes dolog, szabadon választható - mondta Nyitrai Zsolt, megjegyezve: együtt, összefogva mindig hatékonyabban, gyorsabban lehet előre jutni.
    Kiemelte: több mint kétmillió nyugdíjas van, akik közül sokan szeretnének dolgozni. Ráadásul vannak piaci szegmensek, például a kereskedelemben, ahol munkaerőhiány van - jegyezte meg Nyitra Zsolt.
    Monspart Sarolta, az Idősek Tanácsának tagja, tájfutó világbajnok azt mondta: ő maga sem örült annak, amikor elküldték nyugdíjba, és sokan vannak még így. Példaként említette, hogy gyaloglóklubokban is sok nyugdíjassal találkozik, akik szeretnének dolgozni.
    A jogszabály szerint a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.