Andrea napja van. | 2024.04.18

Corbyn: a Munkáspárt véget vetne az olcsó közép-európai munkaerő "nagybani importjának"

2017-07-23 14:20:20

Kormányra kerülése esetén a brit Munkáspárt véget vetne az alacsony bérért dolgoztatott munkaerő "nagybani importjának" a közép-európai EU-tagállamokból - mondta vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

    Jeremy Corbyn a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: a Labour a brit EU-tagság megszűnése után a brit gazdaság mindenkori munkapiaci igényeihez szabva határozná meg a munkaerő-bevándorlás szabályozását.
    Corbyn szerint Nagy-Britanniában továbbra is dolgoznának európai munkavállalók, csakúgy, mint brit munkavállalók az Európai Unió tagországaiban, véget érne viszont "az alulfizetett munkások nagybani importja Közép-Európából".
    A Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint ez a jelenség - elsősorban a brit építőiparban - pusztító hatást gyakorol a foglalkoztatási kondíciókra, mivel az alacsony bérért dolgoztatott külföldiek miatt a vállalatok helyi munkaerőt bocsátanak el.
    Corbyn hozzátette: kormányzati pozícióban a Munkáspárt megtiltaná a munkaközvetítő ügynökségeknek az alacsony bérű külföldi munkaerő tömeges toborzását, és előírná, hogy a cégek az álláslehetőségeket először mindig helyben hirdessék meg.
    A Munkáspárt vezetője már a múlt hónapban tartott előrehozott parlamenti választások kampányában is hasonló célokat fogalmazott meg.
    A választás előtti utolsó televíziós vitaműsorban Corbyn kijelentette: a munkáspárti kormány megakadályozná, hogy brit vállalatok a munkahelyek hazai meghirdetése nélkül, csak Közép-Európából toborozzanak alacsony bérezésű munkavállalókat, akiknek alkalmazása tovább rontja "a gyakran már most sem nagyon jó" brit munkapiaci kondíciókat és károsítja a hazai munkavállalók megélhetési esélyeit.
    A június 8-án tartott parlamenti választáson a kormányzó Konzervatív Párt helyzete végletesen meggyengült. Theresa May miniszterelnök meghirdetett célja a Brexit-tárgyalások végigviteléhez szükséges választói mandátum megerősítése lett volna, a konzervatívok azonban elvesztették addigi csekély abszolút többségüket is a londoni alsóházban, és azóta kisebbségben, külső támogatással kormányoznak.
    A vasárnapi BBC-műsorban Corbyn megerősítette: a Munkáspárt arra törekszik, hogy az ősszel kezdődő új politikai évadban minden lehetséges módon akadályozza a kisebbségbe került konzervatív kormány törvényalkotási tevékenységét, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a kormány akár még az idén újabb választások kiírására kényszerüljön.
    A júniusi választáson a Munkáspárt jelentősen megerősödött, és a legutóbbi közvélemény-kutatások arra vallanak, hogy az esetleges újabb választást akár meg is nyerhetné.