Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai védelmi miniszter szerint a terrorszervezet vezetője életben van

2017-07-22 09:10:00

James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője életben van. 

    A tárcavezető a Pentagonban (a védelmi minisztériumban) újságíróknak fejtette ki álláspontját. 
    Hangsúlyozta, hogy egyes sajtóinformációk ellenére is meggyőződése, hogy Abu Bakr al-Bagdadi él, bár nem fejtette ki, hogy milyen információk állnak rendelkezésére a terroristavezér hollétére vonatkozóan. Leszögezte: tudna arról, ha végeztek volna Bagdadival. "Keressük, abból indulunk ki, hogy életben van" - tette hozzá. 
    Július elején a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet (OSDH) "biztos forrásokra" hivatkozva azt jelentette, hogy Bagdadi a koalíciós erők kelet-szíriai - Deir-ez-Zór közelében végrehajtott - támadása következtében életét vesztette. Az emberi jogi szervezet közleményében azt állította: információi az Iszlám Állam köreiből származnak, bár további információkkal - például a terroristavezér feltételezett halálának pontos helyéről vagy időpontjáról - nem tudott szolgálni. 
    Az Abu Bakr al-Bagdadi haláláról szóló információkat akkor sem szíriai, sem kurd tisztségviselők és katonai források nem erősítették meg, és az amerikai védelmi minisztérium is azt közölte, hogy nem áll rendelkezésére pontos információ.