Emma napja van. | 2024.04.19

A szír hadsereg és a Hezbollah hadműveletet indított a szíriai-libanoni határ térségében

2017-07-21 08:26:45

A szíriai hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet hadműveletet indított pénteken a lázadók ellen a szíriai-libanoni határ térségében - közölte a Reuterrsel a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka.

    A hadművelettel ki akarják űzni a korábbi nevén an-Nuszra Frontként ismert szélsőséges csoportot a határon fekvő libanoni Arszal város peremén fekvő, a határon átnyúló Dzsurud Arszal környékéről, illetve a nyugat-szíriai Kalamun hegységből.
    A határtérségben fekvő kietlen Dzsurud Arszal környékén van az Iszlám Állam terrorszervezet egyik hadműveleti bázisa is, és a térségben több ezer szíriai él menekülttáborokban.
    A libanoni hadsereg a hadművelet előtt erősítést küldött Arszalhoz, hogy megakadályozza a szélsőséges fegyveresek beszivárgását Libanonban. Szaad Haríri libanoni miniszterelnök kedden jelezte, hogy a libanoni hadsereg gondosan előkészített hadműveletet kezd a térségében, de nem hangolja össze lépéseit a szíriai hadsereggel.
    Az an-Nuszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a terrorszervezettel, felvette a Dzsabhat Fatah as-Sám nevet, jelenleg pedig a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció élén áll.
    Három évvel ezelőtt, 2014-ben a dzsihadisták kétszer is betörtek a határtérségben fekvő libanoni Arszal városba, rendőröket és katonákat ejtettek fogságba, a város utcáin fegyveres harc bontakozott ki. Az összetűzésekben több libanoni katona is elesett. 
    A szíriai polgárháborúban a Hezbollah jelentős támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek, de a szervezet szerepvállalását hevesen bíráltak a síita csoport ellenlábasai, köztük Szaad Haríri államfő is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó