Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdélyi tallérokból nyílik időszaki kiállítás augusztusban Nyíregyházán

2017-07-20 14:00:12

Az ország hat városába tervezett vándorkiállítás következő állomásaként Nyíregyházán lesz látható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény.

    Az augusztus 26-án nyíló, Fejedelmeink mesés kincsei elnevezésű tárlat anyagát nagyrészt az a 220 darabos Tündérkert ezüstje című kiállítás adja, amelyet az MNB az Értéktár program keretében 2015 nyarán vásárolt meg Törő István tulajdonostól - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.
    Az 1,1 milliárd forint értékű, 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményt a jegybank ötéves letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta át, elősegítve ezzel a tudományos feldolgozást, a kutathatóságot, továbbá a nagyközönség számára történő bemutatást - emlékeztetett a gyűjteményvezető.
    Rémiás Tibor tájékoztatása szerint a nyíregyházi kiállításon megtekinthető lesz egy 48 darabos, reprezentatív válogatás is az MNB 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből, valamint szintén a jegybank tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek az MNB több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai.
    Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon megtekinthető majd néhány korabeli erdélyi fegyver - díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány - , amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra - tette hozzá. A bemutatóhoz interaktív múzeumpedagógiai program kapcsolódik, ezen János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig az erdélyi fejedelmeket ismerhetik meg az érdeklődők.
    A tárlat az első és második állomás - Székesfehérvár, illetve Nyíregyháza - után további négy városba, Szombathelyre, Szegedre, Pécsre és Egerbe is ellátogat.