Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálem óvárosánál a Mecsetek tere körül zajló zavargásokban

2017-07-18 14:26:00

Több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálemben azokban a zavargásokban, amelyek a Mecsetek terére vezető utaknál az izraeli biztonsági hatóságok által felállított detektoros kapok miatt törtek ki - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

    Hétfő délutántól estig több száz fős tiltakozó tömeg gyűlt össze a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapujánál, s a tiltakozókat a rendőrség tömegoszlató fegyverekkel próbálta meg eltávolítani.
    A tömeg kövekkel dobálta a biztonságiakat, és az összecsapások során több tucat palesztin könnyebben megsebesült, a sérüléseit még a helyszínen ellátták. "Ez megalázó, mindhalálig harcolunk ellene" - mondta egyikük a lapnak a hét végén újonnan felállított fémdetektoros kapukra utalva.
    "Nem megyünk be mindaddig az al-Aksza mecsetbe, amíg a rendőrség megalázza az imádkozókat. Továbbra is idejövünk minden nap, és a kapuknál imádkozunk. A végtelenségig folytatjuk a harcunkat. Jogunk van bemenni ellenőrzés nélkül" - mondta egy kelet-jeruzsálemi lakos a ynetnek.
    A rendőrség jelentése szerint a muzulmán tiltakozók elzártak egy jeruzsálemi utat, és az ő oszlatásuk közben is többen megsebesültek.
    A Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság keddi száma szerint az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek a vallási felügyeletét ellátó tanács, a Vaqf hétfőn válságértekezletet tartott, amely után kihirdették, hogy aki átmegy a kapukon a mecsetek felé tartva, annak semmit sem ér az imája.
    Az izraeli hatóságok a két izraeli rendőr életét kioltó pénteki terrortámadás után lezárták a Mecsetek terét, ahol az épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt találtak a katonai rádió beszámolója szerint. Ezt követően vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muzulmán vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.