Gedeon napja van. | 2024.03.28

Élőben közvetítik a montenegrói puccskísérlet vádlottjainak perét

2017-07-17 16:59:00

Élőben közvetíthetik a montenegrói televíziók és hírportálok az októberi puccskísérlet vádlottjainak perét, amely szerdán kezdődik - erről döntött a podgoricai felsőbb bíróság hétfőn. 

    Ez lesz az első alkalom, hogy a montenegrói tévécsatornák élőben közvetítenek egy bírósági eljárást.
    A Vijesti.me hírportál közölte a felsőbb bíróság elnökének, Vesna Medenicának a közleményét, amelyben olvasható, hogy az élő közvetítést a közérdekre, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel engedélyezte a testület. A bíróság egyben nyílt tárgyalást rendelt el, így akit érdekel, a helyszínen élőben is követheti az eljárást. Vesna Medenica közölte, az élő közvetítés során a vádlottak jogai nem sérülnek, és tiszteletben tartják az igazságos tárgyaláshoz való jogukat is.
    A vádlottak padján tizennégyen ülnek majd. A vádirat szerint két orosz állampolgár, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb férfi állami intézményekre akart támadni az októberi parlamenti választás napján, merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, és így megakadályozza az Adria-parti állam NATO-csatlakozását. A 14 férfit terrorista cselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front két képviselőjét ezen felül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól. Korábban mindannyian ártatlannak vallották magukat. 
    Az eljárás során a 129 oldalas vádirat ismertetése mellett a tervek szerint 11 tanút hallgatnak meg, 118 tárgyi bizonyítékot mutatnak be, valamint 33 lehallgatott telefonbeszélgetést ismertetnek.