Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bakondi: Magyarország támogatja a valóban menedékjogra jogosultak segítését

2017-07-16 21:58:55

Magyarország minden humánus kérdést, szolidáris lépést támogat, amely a valóban menedékre jogosultak segítéséről szól - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

    Bakondi György hozzátette: a tömeges illegális migráció támogatása, a határok megnyitása nem egyenlő a szolidaritással. A főtanácsadó megjegyezte azt is, hogy az ENSZ felmérése szerint tízből hárman jogosultak politikai menedékre, a többség gazdasági bevándorló.
    Martin Schulz, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje vasárnap Berlinben a Németország és az EU jövőjéről szóló tervét ismertető beszédében kiemelte, Németország fizeti be a legtöbb pénzt a közös költségvetésbe, a legnagyobb haszonélvezők között pedig ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely "megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben".
    Ennek kapcsán Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy a németországi választási kampány intenzív szakaszában van. Felidézte továbbá, hogy a német politikus korábban európai uniós posztján is többször durván bírálta a magyar migrációs politikát, korábban nemcsak pénzügyi szankciókkal, hanem az ország szavazati jogának felfüggesztésével is fenyegetőzött.
    A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország szolidáris az illegális tömeges migráció ellen védekező országokkal: rendőri erőket küldünk, segítséget nyújtunk a migrációt kibocsátó országoknak - fejtette ki.
    Bakondi György azt is elmondta: az illegális migrációs nyomás továbbra sem csillapodik, sőt a földközi-tengeri útvonalon jelentős növekedés tapasztalható, Marokkóból Spanyolország irányába is.