Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-07-12 19:13:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk északi és középső harmada felett ciklonok és frontok találhatóak, amelyek egyrészt csapadékos, felhős időt okoznak, másfelől délkelet felé fokozatosan visszaszorítják a forró légtömeget. A ciklonok uralta területen a csúcshőmérséklet jellemzően meghaladja a 20 fokot, csupán a Skandináv-félsziget, illetve a Brit-szigetek képeznek ez alól kivételt. Az elmúlt 24 órában az Egyesült Királyság déli részén, valamint az Alpok keleti felében több helyen jelentős, 20-30 mm-t elérő csapadékról érkezett jelentés. Ugyanakkor a Mediterráneumban és az Alpoktól keletre még mindig forróság van, nem ritka a 35 fokot meghaladó hőmérséklet, sőt egy-egy helyen a 40 fokot is eléri a csúcsérték. A következő 24 órában a Kárpát-medencébe is megérkezik egy hidegfront, amely megszünteti a hőséget.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Országszerte többnyire kevés gomolyfelhőre, sok napsütésre számíthatunk csapadék nélkül. Estétől nyugat felől erős felhősödés kezdődik, és előbb a Dunántúlon, majd az éjszaka második felében a Dunától keletre is egyre több helyen várható zápor, zivatar. Csütörtökön gyorsan csökken a felhőzet, ismét napos, csapadékmentes idő lesz, de kora délelőtt északkeleten még zápor, esetleg zivatar előfordulhat. A délnyugati szél éjszaka egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Csütörtökön sokfelé várható erős, néhol viharos széllökésekkel kísért északnyugati szél, csak estére mérséklődik a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 28 fok között alakul.