Emma napja van. | 2024.04.19

Brüsszel jóváhagyta a megújuló energiatermelésre vonatkozó magyar támogatási programot

2017-07-12 19:01:00

 Jóváhagyta a megújuló energiatermelésre vonatkozó magyar támogatási programot szerdai döntésével az Európai Bizottság, miután megállapította, hogy az összhangban áll az állami támogatásokról szóló uniós szabályokkal.

    A brüsszeli testület közleményében kiemelték: a program az EU energetikai és éghajlatpolitikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, a zöld energia arányának növelésében, miközben megőrzi a versenyt a villamosenergia-piacon.
    "Haladni akarunk a tiszta energia felé környezetünk, de Európa gazdaságának növekedése érdekében is" - mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
    A magyar hatóságok áprilisban jelentették be a megújuló energiatermelés támogatását szolgáló terveket. Az évi 45 milliárd forintos költségvetésű program kötelező átvételi támogatás vagy árprémium formájában nyújtott állami segítséget irányoz elő.
    Mint a bizottság közölte, Magyarország bizonyította, hogy az állami támogatás a projektek megvalósításához szükséges minimumra korlátozódik, így megakadályozva a verseny jelentős torzulását.
    Tudatták továbbá: a programot a megújuló energiaforrások támogatását szolgáló, Magyarországon jelenleg kivetett díjból finanszírozzák. "Hogy elkerülhető legyen a megújuló energiát előállító külföldi termelőknek a finanszírozási mechanizmusból eredő bármilyen hátrányos megkülönböztetése, 2017-től Magyarország részben megnyitja a támogatási programot a külföldi termelők előtt" - olvasható a sajtóközleményben.
    Az Európai Bizottság iránymutatása szerint a tagállamok bizonyos feltételek mellett támogathatják a megújuló energiatermelést, de úgy, hogy az a lehető legkisebb költségekkel járjon az adófizetők számára, és ne okozza a verseny indokolatlan torzulását az EU egységes piacán.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó