Csongor napja van. | 2024.04.16

Az ÁSZ lezárta hat kerület vagyongazdálkodásának utóellenőrzését

2017-07-12 17:17:00

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta hat budapesti kerületi önkormányzat vagyongazdálkodásának utóellenőrzését, eszerint a XI., a XVII. és a XXII. kerületi önkormányzat végrehajtotta az intézkedési tervben korábban meghatározott feladatokat, míg a XIII., a XIV. és a XIX. kerületnél a hiányosságok részben továbbra is fennállnak.

 

    A számvevőszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a XI. kerületi önkormányzat az intézkedési tervben meghatározott két feladat közül egyet határidőre, egyet azon túl hajtott végre, ezáltal csökkentette a korábbi ellenőrzés során feltárt kockázatokat. A jegyző létrehozta a külső ellenőrzések jogszabályban előírt nyilvántartását és gondoskodott annak folyamatos vezetéséről, valamint a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatának kiegészítéséről.
    A XVII. kerületi önkormányzat utóellenőrzésekor az ÁSZ azt állapította meg, hogy maradéktalanul végrehajtották az intézkedési tervben meghatározott feladatokat. A hat feladatból ötöt határidőre, egyet azon túl teljesítettek. A jegyző gondoskodott az informatikai biztonsági szabályzat hatálybaléptetéséről, ennek keretében a külső hozzáférések biztonsági követelményei és a frissítések elvégzésére vonatkozó jogosultságok meghatározásáról. Hasznosították a számvevőszék javaslatait, ennek következtében javult a vagyongazdálkodás szabályszerűsége - tették hozzá.
    A XXII. kerületben határidőre elkészítették és elfogadták az önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, illetve a hivatásetikai szabályzatot. A jogszabályban előírt, a köztisztviselőkre vonatkozó hivatásetikai alapelvek részletes tartalmát és az etikai eljárás szabályait a szabályzat tartalmazta. Az intézkedésekkel szabályozták a vagyonkezelésre vonatkozó joggyakorlást, erősödött a belső kontrollrendszer és a vezetői irányítási rendszer - áll a közleményben.
    A számvevőszék szerint a XIII. kerület az intézkedési tervben meghatározott két feladatból egyet határidőre, egyet részben hajtott végre, ezáltal csökkentette a korábbi ellenőrzés során feltárt kockázatokat. Megállapították, hogy a polgármester gondoskodott az Angyalföld Fejlesztéséért Közalapítványtól átvett, közterületen elhelyezett köztéri berendezési tárgyak tulajdonba vételéről és annak képviselő-testület általi utólagos jóváhagyásáról. A jegyző viszont a leltározásra vonatkozó feladatot csak részben hajtotta végre, így nem volt teljesen szabályszerű és elszámoltatható a vagyongazdálkodás, továbbá a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás.
    A XIV. kerületi önkormányzat három feladatot határidőre, kettőt azon túl hajtott végre. Gondoskodott megfelelő vagyonkimutatás elkészítéséről, a hivatásetikai alapelvek rögzítéséről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendelet módosításáról. Intézkedett a nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzések, építési beruházások, szolgáltatások, közbeszerzési eljárások közérdekű adatainak közzétételéről és az ingatlanvagyon-kataszterről, ugyanakkor az önkormányzat egy feladatot csak részben, egyet pedig nem hajtott végre - írta az ÁSZ.
    Az utóellenőrzés megállapította, hogy a XIX. kerületi önkormányzat az intézkedési tervben meghatározott kilenc feladat közül négyet határidőre, egyet azon túl hajtott végre, négy feladat végrehajtása nem történt meg. A jegyző gondoskodott a számviteli politika kiegészítéséről a befektetett eszközök üzembe helyezésének dokumentálási szabályait érintően. Nem biztosította azonban a vagyonnyilvántartás keretében az ingatlanvagyon-kataszter adatainak egyezőségét a földhivatali ingatlan-nyilvántartás azonos tartalmú adataival, valamint az ingatlanok számviteli nyilvántartása szerinti bruttó értékének adataival. Nem gondoskodott továbbá a korábban felvett kölcsön fedezetének fedezeti körből történő kivonásáról, a mérlegben kimutatott, üzemeltetésre átadott eszközök állományi értékének leltárral történő alátámasztásáról, valamint a leltározással kapcsolatos szabályok betartásáról sem. Az ÁSZ javaslatait az önkormányzat részben nem hasznosította, a továbbra is fennálló hiányosságok miatt a vagyongazdálkodás szabályszerűsége, valamint az elszámoltathatóság nem biztosított - közölték.
    A számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordult a XIII. és a XIV. kerületi jegyzőhöz, kérve, hogy intézkedjenek az önkormányzat vagyonnyilvántartásának szabályszerűségében és a felelős vezetői magatartásban rejlő kockázatok megszüntetéséről. A XIX. kerületi önkormányzat esetében az ÁSZ a polgármesterhez fordult külön levéllel.
    Az Állami Számvevőszék ütemezetten végzi a fővárosi önkormányzatok vagyongazdálkodásának utóellenőrzését, ennek keretében korábban már lezárult a III. és a IV. kerület értékelése - jegyezték meg.