Andrea napja van. | 2024.04.18

Schubert Éva halála - Felföldi Anikó: nagyszerű ember volt

2017-07-12 15:18:00

 

Schubert Éva nagyszerű ember volt - mondta az MTI-nek Felföldi Anikó színművész, a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja, hangsúlyozva, hogy a művész halálával a magyar színésztársadalom legműveltebb, legolvasottabb, emberileg és barátként egyik legértékesebb tagját veszítette el.

 

    Schubert Éva Kossuth-díjas színészt, érdemes művészt kedden, 86 éves korában érte a halál.
    "Bár színházban nem játszottunk együtt, mindig kíváncsiak voltunk és megnéztük egymást néhány produkcióban" - emlékezett pályatársára.
    Elmondta: a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagjaként részt vett abban a vizsgáztatási rendszerben, amelyben Schubert Éva mint elnök szintén részt vett. 
    Nagyon sokszor ültünk hosszú kilométereken keresztül az autóban, ahol az utazási idő szinte elrepült. Múltidéző, tanulságos történetekkel szórakoztatott mindenkit - mondta, hozzátéve, hogy az autó utasai, szintén a vizsgabizottság tagjai, amikor kiszálltak azt mondták: ez felért egy egyetemi szemeszterrel. 
    "Olyan fantasztikus, szellemes, kellemes ember volt, ha igazán jól érezte magát, akkor olyan formába tudott jönni, hogy nem is tudom elmondani. Rettenetesen fog hiányozni, mert egyre kevesebb az olyan ember, aki ilyen műveltségű, ilyen tapasztalt és ilyen remek színésznő. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni" - fogalmazott.
    Öntörvényű volt, soha nem szerette, ha parancsolni akartak neki - idézte fel Schubert Éva alakját.
    Mint mondta, a színésznő imádott utazni. Egyformán remekül beszélt angolul, franciául, németül. Ha utazásai során talált egy jó színdarabot, lefordította, eljátszotta. Rendszeresen játszott a szekszárdi német színházban, de vendégszerepelt német nyelvterületen Európában is.
    "Igazságszerető volt, izgalmas, érdekes egyéniségű, ahol megjelent ott mindig kisütött a nap, vagy vihart kavart" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az igazságtalanságot nem tűrte.
    Felidézte, hogy Schubert Évát utolsó kerek születésnapján már csak otthonában tudták felköszönteni, de méltóságteljesen, elegánsan viselte betegségét.
    "Kívánom, hogy az égi társulatnál is megtalálja a ma már legendává vált művészkollegákat, akik még tudták mi a színház, hogy kell szeretni, hogy kell szenvedni érte, mi a siker titka, és milyen a népszerűség megható érzése. Búcsúzom, Subi, hiányozni fogsz" - zárta szavait Felföldi Anikó.