Tivadar napja van. | 2024.04.20

Illegális bevándorlás - Szijjártó: teljes az egyetértés Baden-Württemberg vezetőivel a külső határok védelméről

2017-07-12 14:46:11

 

Teljes az egyetértés a magyar kormány és az egyik legjelentősebb német tartomány, Baden-Württemberg vezetése között az uniós külső határok védelméről és a schengeni övezet fenntartásáról - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban folytatott tárgyalásai után.

 

    A miniszter a tartományi fővárosban folytatott politikai megbeszéléseit értékelve kiemelte: a magyar kormány és baden-württembergi vezetők között egyetértés van abban, hogy az Európai Unió külső határát "szigorúan meg kell védeni", a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet fenntartása és a térség működését szabályozó schengeni előírások érvényesítése pedig "alapvető érdeke egész Európának". 
    Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a rendkívül szoros gazdasági kapcsolatok mellett az oktatási együttműködés is erős, hiszen Baden-Württemberg kormánya az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyik fenntartója. 
    Hozzátette, hogy stuttgarti látogatásán megállapodást kötöttek arról, hogy Magyarország és Baden-Württemberg a duális szakképzés területén is még szorosabbra fűzi együttműködését.
    Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Thomas Strobl tartományi miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akinek tárcájához tartozik a migráció és a digitalizáció ügye is.
    A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese mellett tárgyalt Guido Wolf igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszterrel, valamint Nicole Hoffmeister-Kraut gazdasági és külkereskedelmi miniszterrel, akik ugyancsak a CDU politikusai.
    Szijjártó Péter egy sor gazdasági témájú tárgyalást is folytatott, köztük a Magyarországon a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalat, a Bosch vezetőivel.
     Az Andrássy egyetem az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény a német nyelvterületen kívül, 2001-ben alapította Magyarország, Németország, Ausztria és két németországi tartomány, Baden-Württemberg és Bajorország. 2011 óta a finanszírozók között van a dél-tiroli autonóm régió. Az egyetem mester- és posztgraduális képzéseket kínál történelem-, politika-, gazdaság- és jogtudományok szakterületeken.
    A több mint tízmillió lakosú Baden-Württemberg a harmadik legnagyobb és legnépesebb német tartomány.