Csongor napja van. | 2024.04.16

NGM: több mint 6 ezer diploma megszerzését segítették az államilag finanszírozott nyelvi képzések

2017-07-11 19:56:34

Összesen 6363 diploma megszerzését segítették a Diplomamentő program költségvetési finanszírozású nyelvi képzései, a kormány további lépéseket tervez az idegennyelv-oktatás fejlesztésére - közölte Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az Országgyűlés honlapján.

    Az államtitkár Ikotity István (LMP) kérdésére ismertette, hogy az államilag támogatott nyelvi képzéseken 10 243-an vettek részt és 9822-en eredményesen el is végezték azt.
    Hozzátette, hogy a nyelvi képzéseket és a nyelvvizsgák megszerzését uniós programok is támogatják, a kormány emellett 2018-tól ingyenessé teszi a nyelvvizsgákat a 35 év alattiak számára.
    Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a nyelvtudás a tanulásban és a munka világában is nélkülözhetetlen, ezért az idegennyelv-oktatás hiányosságainak pótlása és hatékonyságának növelése kiemelt állami feladat. 
    A kormány az idegennyelv-oktatás fejlesztésére intézkedési tervet készít, így mérséklődhet azok száma, akik nyelvvizsga hiányában nem jutnak egyetemi vagy főiskolai oklevélhez - közölte az NGM államtitkára.