Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-07-11 19:20:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Az Ibériai-félszigettől nyugatra egy anticiklon található, mely egyre jobban érzékelteti a hatását Európa nyugati peremén. Szintén magas nyomású képződmények uralják kontinensünk déli részét, melyek a Égei-tenger térségétől egészen a Kelet-európai-síkságig húzódnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet a mediterrán térségben, a Balkánon és Közép-Európában 30, 38 fok között alakul, de az anticiklonnak köszönhetően Kelet-Európában is szokásosnál magasabb értékeket mérnek. Ezzel szemben kontinensünk északnyugati részén hullámzó frontálzóna helyezkedik el, aminek a hatására több a felhő, illetve záporok és zivatarok is előfordulnak. Itt 20 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, de Skandináviában, illetve a Brit-szigeteken ennél is hűvösebb van. Szerda estig a Kárpát-medence térségét főként labilis légállapotú, változó nedvességtartalmú légtömeg alakítja, amelynek hatására többfelé várható zápor, zivatar.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Gomolyfelhős idő lesz délután többórás napsütéssel, helyenként - főleg északon, illetve a Dunántúlon - záporokkal, zivatarokkal. Estétől előbb a Dunántúlon, majd egyre keletebbre is erőteljessé válik a felhőképződés, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Jégesővel és felhőszakadással kísért heves zivatarok nagyobb eséllyel Dél-Magyarországon várhatók az éjszaka folyamán. Szerdán újra több órára kisüt a nap, reggel a keleti határszélen még lehet csapadék, napközben pedig elvétve alakulhat ki zápor. Estétől felhősödés kezdődik, és akkor a Dunántúlon, illetve a középső országrészben ismét több helyen fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél napközben helyenként megerősödik, éjszaka és szerdán napközben legfeljebb élénk széllökések lehetnek, de a zivatarokat viharos lökések kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28, 32 fok között valószínű.