Rudolf napja van. | 2024.04.17

A termelékenységet fokozó reformok végrehajtására buzdítja Oroszországot az IMF 

2017-07-10 17:39:00

A termelékenységet fokozó és a gazdasági növekedés új forrásainak fejlesztését támogató reformok végrehajtására buzdította Oroszországot a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint már a 2014-ben kirobbant válság előtt is nyilvánvaló volt, hogy új növekedési modellre van szüksége az országnak.

    Az IMF igazgatótanácsa, amely június 30-i ülésén hagyta jóvá a szokásos, évenkénti felülvizsgálat után készített szakértői jelentést, elismerte, hogy az orosz gazdaság tavaly stabilizálódott, miután 2014-ben a kőolajárak zuhanása és a nyugati szankciók bevezetése válságot robbantott ki. 
    Az erős külső sokkra adott viszonylag mérsékelt reakció azt tükrözi, hogy az orosz hatóságok hatékony választ adtak a lebegtetett árfolyam bevezetésével, a bankrendszer likviditásának támogatásával és a tőkeinjekciókkal, valamint a megszorító jövedelempolitikával párosuló korlátozott fiskális gazdaságélénkítő intézkedések foganatosításával - mutatott rá az igazgatótanács hétfőn kiadott közleményében. 
    A stabilabb olajáraknak és a javuló pénzügyi feltételeknek köszönhetően az orosz gazdaság 2017-ben a növekedés útjára lépett. Tavaly még 0,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), de idén és jövőre már egyaránt 1,4 százalékkal növekedhet. Az infláció pedig 2017 végére visszatérhet a 4 százalékos jegybanki célszám környékére. A kedvezőtlen demográfiai körülmények közepette a potenciális növekedés üteme 1,5 százalékon maradhat középtávon, ha csak nem hajtanak végre jelentős strukturális reformokat. A gazdasági kilátásokat továbbra is az olajárak csökkenése fenyegeti leginkább.
    Az orosz kormány gazdaságpolitikáját méltatva az igazgatótanács leszögezte, hogy csökkenteni kell az orosz gazdaság függőségét a kőolaj- és földgázipartól, újra kell indítani a növekedés új forrásait támogató szerkezeti reformokat, gyorsabban kell növelni az egy főre jutó jövedelmet és kezelni kell a demográfiai kihívásokat. 
    Korábban az árutőzsdén forgó nyersanyagok, főleg a kőolaj, a földgáz és más bányaipari termékek, magas ára támasztotta alá az orosz gazdaságot. Ráadásul az erős jövedelmezőség fékezte az alternatív és technikailag bonyolultabb termékek előállításának fejlesztését. A strukturális korlátozások akadályozzák a magánbefektetéseket és az energiaiparon kívüli ágazatok fejlődését, ami arra vezetett, hogy lassult a jövedelmek felzárkózásának folyamata a fejlett gazdaságok szintjéhez - mutatott rá az IMF, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak fel kell számolnia a gazdaság szerkezeti hiányosságait, amihez most segítséget kínál a versenyképesebb devizaárfolyam is. 
    A konkrét javaslatok között szerepel, hogy javítani kell a befektetési légkört: erősíteni kell a tulajdonjogokat és a megállapodások végrehajtási mechanizmusát, enyhíteni kell a vállalkozások elindítását és működtetését nehezítő szabályokon. Javítani kell az egyenetlen eloszlású és rossz minőségű közlekedési infrastruktúrát, meg kell teremteni a hatékonyabb árupiacot, fejleszteni kell a külkereskedelmi kapcsolatokat és támogatni kell az innovációt.