Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-07-09 19:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Izlandtól keletre ciklon örvénylik, frontjai a Skandináv-félsziget nyugati részein és a Brit-szigetek északi területein felhős, csapadékos időt okoznak, több helyen a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet csúcsértéke. Szintén alacsonynyomású központ található a Kelet-európai-síkság felett. Jellegtelen nyomási mező alakítja Közép- és Dél-Európa időjárását, ezeken a területeken a sok napsütés mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés a jellemző, amelyekből záporok, zivatarok jönnek létre. Európa déli felén sok helyen alakul 30 fok felett a hőmérséklet a délutáni órákban. Kontinensünkön a legmelegebb a Balkán-félsziget egyes részein van, itt 37, 38 fokot is mérhetünk napközben. A Kárpát-medencébe hétfő estig továbbra is egyre melegebb levegő érkezik, fokozódik a hőség.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Vasárnap a gomoly-, illetve a délután nyugat felől érkező fátyolfelhőzet mellett több órás napsütés várható. Legnagyobb eséllyel a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön alakulhat ki zápor, zivatar, a Nyugat-Dunántúlon akár heves zivatar is lehet. Éjszaka az északi területeken átmenetileg megnövekszik a felhőzet, itt elszórtan zápor valószínű, esetleg zivatar is előfordulhat. Hétfőn a több órás napsütés mellett általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, a Dunántúlon lehet a több napsütés. Szórványosan - főként az északi és keleti országrészben - számíthatunk záporra, zivatarra, az Északi-középhegység tágabb környezetében akár heves zivatarra is. Vasárnap többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, hétfőn a délire, délnyugatira forduló szelet több helyen erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében vasárnap és hétfőn is átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de északkeleten kissé hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 37 fok között valószínű.