Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koltai Lajos: Eger elképesztő adottságú város

2017-07-07 15:31:00

 A város elképesztő adottságú, meg kell mutatni a világnak, mert lehet, hogy még nem láttuk vagy nem láttuk elégszer - jelentette ki Egerről pénteken Koltai Lajos rendező, a nemzet művésze, aki a város 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának művészeti vezetője.

    A pályázathoz Koltai Lajos elképzelése alapján film készül, amely a borról szól és amelyben szerepel a napokban Egerben tartózkodó világhírű színész, Franco Nero. 
    A filmsztár a város meghívására, Koltai Lajos közbenjárásával érkezett a hevesi megyeszékhelyre. Pénteken egész napját Egerben tölti, ahol részt vesz egy városi imázsfilm forgatásán, az 1552-es diadal emlékére ő adja le 15 óra 52 perckor a hagyományos díszlövést és a most zajló Egri Bikavér Ünnep forgatagába is belekóstol. 
    Franco Nero a sajtó képviselőinek babonából nem akart a készülő filmről beszélni, hosszasan ecsetelte viszont a borhoz és Magyarországhoz fűződő kapcsolatát. Mint mondta, az Egri Bikavér Ünnepen megkóstolta a helyi borokat és a bikavér nagyon ízlett neki. 
    Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy a jövőben is megnyernek sztárokat Eger népszerűsítésének.
    Habis László polgármester kijelentette: az EKF-pályázat épít a város évezredes tradícióira éppúgy, mint a jövőre és az európai dimenziókra. Kiemelte, hogy a helyi emberek számára is szeretnék fontossá tenni ezt a nagyszabású vállalkozást.