Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szijjártó: az unió a versenyképesség javításával és bővítéssel tud erősödni

2017-07-07 12:10:00

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió akkor tud megerősödni, ha felgyorsítják a bővítési programot, a tagországok lépéseket tehetnek versenyképességük érdekében, felgyorsítják a szabadkereskedelmi megállapodásokat, és sikerül megkötni egy mindenki számára előnyös Brexit-megállapodást.

    A külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Alapítvány pénteki, budapesti konferenciáján beszélt erről, hozzátéve: egy Európát valóban megvédő migrációs politika is szükséges az EU megerősítéséhez.
    Szerinte hibák sorozata vezetett oda, hogy ma az unió a versenyképesség tekintetében sokat vesztett. A hibák közé sorolta az alapvető reformok elmaradását.
    Szijjártó Péter azt mondta, az elmúlt években a világgazdaságban, világkereskedelemben zajló változások alapvetően átalakították a gazdasági erőviszonyokat, és az EU ennek a vesztesei közé tartozik versenyképessége jelentős mértékű csökkenése miatt.
    A miniszter arról beszélt, hogy az EU nem tudja javítani a versenyképességét a bővítési program nélkül, és a nyugat-balkéni térség integrációjának elmaradása komoly biztonságpolitikai problémákat is felvet.
    Szijjártó Péter a Merre tart Európa? című konferencián azt mondta, azért ellenzik az uniós adóharmonizációt, mert az komoly versenyképességi faktort venne ki a tagországok kezéből. 
    Szerinte ha nem sikerül megkötni egy minden fél számára előnyös megállapodást a britekkel a kilépés után, akkor az EU még súlyosabb problémákkal, versenyképességi kihívásokkal fog szembenézni.     Úgy értékelte, az, hogy a britek kiléptek az unióból, komoly politikai és gazdasági veszteséget okozott az EU-nak. A Brexit nem oka, hanem következménye a korábbi hibáknak - jelentette ki.
    Arra hívta fel a figyelmet, van egy "rémálom-forgatókönyv" is, miszerint ha az unió nem tud egy széles körű gazdasági együttműködési megállapodást köti Nagy-Britanniával, akkor a britek 2019 márciusa után sokkal könnyebben fognak szabadkereskedelmi megállapodásokat kötni a világgazdaság nagy szereplőivel, és ez még tovább rontja majd az EU globális versenyképességét.
    A miniszter a hibák közé sorolta az unió Oroszországhoz való viszonyát, és az érzelmektől mentes, racionális viták mellett érvelt. Azt mondta, az európai versenyképesség visszaszerzésének egyik fontos alapfeltétele a kontinens keleti és nyugati felének kulturált és hatékony együttműködése.
    Ezzel összefüggésben kitért arra, hogy Magyarországot gyakran számon kérik orosz politikája miatt, miközben az idei év első négy hónapjában az EU és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom 32 százalékkal növekedett, és ugyanennyivel növekedett Oroszország és az Egyesület Államok közötti kereskedelmi forgalom is.
    Szijjártó Péter szerint az európai versenyképesség visszaesésében szerepe van az elhibázott migrációs politikának is, amelynek nyomán minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetettségével néz szembe a kontinens.
    A miniszter a hibák kijavítása alapjának azt tartja, hogy visszahozzák Európába "az értelmes és racionális viták kultúráját" az emocionális viták, egymás megbélyegzése és kioktatása helyett.
    A tárcavezető szerint a történelmi jelentőségű kihívások idején az Európa jövőjéről szóló vita jogos és természetes, és nem is várható el a 28 tagállamtól, hogy egyféleképpen gondolkodjon. Demokratikus és tárgyilagos vitára van szükség, és abban erős visegrádi jelenlétre kell számítani - tette hozzá Szijjártó Péter, jelezve ugyanakkor, hogy a tagállamok között konszenzus van abban, hogy Európának újra erősnek kell lennie.