Auguszta napja van. | 2024.03.29

Etikátlannak tartja az agrárkamara a Tesco 99 forintos dinnyeakcióját, ezért hatósági vizsgálatot kezdeményeznek

2017-07-07 11:25:00

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felszólítja a Tesco-Global Áruházak Zrt., hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményez.

    A köztestület pénteki közleménye szerint a Tesco az irreálisan alacsony árral veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését. A Tesco akciója kizárólag saját marketing céljait szolgálja, ezért nem hagyható, hogy ennek költségeit a dinnyetermelőkre hárítsa az áruházlánc - írták.
    A NAK a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot a Tesco ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. 
    A kamara azt is vizsgálja, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal.
    A kamara határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok - akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen - újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni - tartalmazza a közlemény.