Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pentagon: az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai fenyegetéstől

2017-07-05 20:27:00

 

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai rakétafenyegetéstől. 

 

    Jeff Davis, a Pentagon szóvivője sajtóértekezleten szögezte le, hogy az amerikai haderő képes megvédeni az Egyesült Államokat attól a "születőben lévő" fenyegetéstől, amelyet a július 4-én tesztelt észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta jelent. 
    A szóvivő utalt arra a múlt hónapban végrehajtott sikeres kísérletre, amelyet egy amerikai katonai támaszponton hajtottak végre és amelynek során rakétaelfogó rendszerrel elhárítottak egy szimulált észak-koreai interkontinentális ballisztikusrakéta-támadást. 
    A sajtóértekezleten Davis elítélte és a térség destabilizálására irányuló kísérletnek minősítette a rakétatesztet, s elmondta, hogy Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, "amilyent még nem láttunk". 
    A The Washington Post című napilap közben arról írt, hogy a rakétakísérlet ténye felhívja a figyelmet Donald Trump külpolitikai tapasztalatlanságára, illetve a probléma "naiv megközelítésére", továbbá arra, hogy az elnök egyelőre kudarcot vallott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fegyverkezési programjának megfékezése ügyében. A lap idézi Donald Trump január 3-án - akkor még megválasztott elnökként - közzétett mikroblog-bejegyzését, amelyben Trump azt ígéri, hogy Észak-Korea hiába fejleszt az Egyesült Államok partvidékét is elérni képes fegyverzetet, ez úgysem lehet sikeres.     A július 4-én felbocsátott interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM)szakemberek megállapították: képes elérni Alaszka partjait. Ahogyan Joby Warrick fogalmazott a The Washington Postban: ez "igazi ICBM" volt. A szakértő azért hozzátette: Phenjan ugyan előrébb tart a fegyverkezési programjában, mint ahogyan azt feltételezték, de még messze van attól, hogy nagy hatótávolságú rakétához alkalmas nukleáris robbanófejet fejlesszen ki. 
    A The Washington Post szerint Barack Obama volt elnök még tavaly magánbeszélgetésben figyelmeztette Donald Trumpot, hogy valószínűleg Észak-Korea lesz az a legsürgetőbb probléma, amellyel elnökként szembe kell néznie. A lap naiv elképzelésnek nevezte azt is, hogy Donald Trump nyomást tud gyakorolni Kínára Észak-Korea ügyében.