Gedeon napja van. | 2024.03.28

Díjazták a furmint borkiválóságokat

2017-07-05 19:01:00

 

Az idei Furmint éve jegyében díjazták a furmint borkiválóságokat és bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét szerdán - mondta el Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

 

    Felidézte: egész évben tematikus események keretében foglalkoznak a furminttal, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar szőlőfajtára.
    Az ország legnagyobb borversenyére, a borkiválóság versenyre csaknem 1200 tételt neveztek be. Ezen belül 124 tétellel szerepelt a furmint, és ebből 85 került be a Furmintkiválóságok Könyvébe - közölte a miniszteri biztos. Hangsúlyozta, korábban nem volt példa arra, hogy a furmintokat ilyen széles körben és ilyen alaposan megismertessék.
    A Furmintkiválóságok Könyve 10 ezer példányban jelent meg magyarul, illetve angolul, és a várakozások szerint eljut majd ahhoz a célközönséghez, amely a furmint iránt érdeklődik és annak potenciális fogyasztója lehet - tette hozzá.
    Kiss Eliza elmondta: 5000 példányt a pénteken megjelenő borászati szaklaphoz, a VinCE Magazinhoz csomagolnak, de borkereskedésekben, borászatokban is megtalálhatják majd az érdeklődők.
    A gasztronómiát is bevonták a Furmint évének eseményeibe, vannak például olyan partnerek, amelyek különböző kedvezményeket kínálnak azoknak, akik felmutatják a Furmintkiválóságok Könyvét - jelezte.
    A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódnak a Furmint évének eseményei, az év végéig lesznek a tudományt, illetve a fogyasztókat is érdeklő rendezvények. A "Fogadj örökbe furmintot" kezdeményezéssel pedig elindult a fiatal agrárkutatókat ösztönző pályázati rendszer is, ősszel érkeznek majd be azok a tudományos munkák, amelyek közül a zsüri kiválasztja a díjazásra leginkább érdemeseket - emelte ki.