Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Két állami közlekedési társaságot ellenőrzött az Állami Számvevőszék

2017-07-05 12:19:29

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését - közölte az ÁSZ szerdán az MTI-vel.

 

    Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása mindkét állami tulajdonú gazdálkodó szervezetnél szabályszerű volt.
    A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása átlátható volt, a társaság gondoskodott a vagyon értékének megőrzéséről, állagának megóvásáról. A társaságnak vagyonkezelésbe vett állami eszköze nem volt, tevékenységét saját vagyonával látta el.
    Az ÁSZ jelentése szerint az ellenőrzött időszakban az értékcsökkenést meghaladó összegű beruházás, felújítás a vagyon értékének megőrzéséhez, a tervszerű karbantartás a vagyon állagmegóvásához járult hozzá. A vagyonnyilvántartás átlátható és naprakész, a mérleget a leltár alátámasztotta. Az éves beszámolókat, közhasznúsági mellékleteket az előírások szerint készítették el, a tulajdonosi jóváhagyást követően közzétették és letétbe helyezték.
    Az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének két javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.
    A vizsgálat megállapította, hogy a HungaroControl Zrt. vagyongazdálkodása szabályszerű volt, és a társaság működésének szabályozottsága, a pénzügyi, számviteli, adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok ellátása is megfelelt az előírásoknak.